Economia

medi ambient

el cabal de l'ebre

La producció de musclos cau un 30% pel poc cabal de l'Ebre

Els aqüicultors del Delta tanquen la campanya amb un volum de 3 milions de quilos de mol·luscos

L'aigua de les badies és de 27 graus centígrads de mitjana, i si augmenta, podria tornar-hi a haver un altre episodi de mortalitat

La campanya de producció de musclos a les badies del delta de l'Ebre és a la recta final. Als Alfacs ja fa tres setmanes que s'ha acabat l'extracció de musclos, mentre que al Fangar queda només una setmana de producció, segons la Federació de Productors de Mol·luscos del Delta de l'Ebre (Fepromodel). Pel que fa al volum de producció, ha estat un 30% inferior al d'una campanya habitual. S'han extret de les muscleres uns 3 milions de quilos de mol·luscos. És una caiguda de producció que el sector atribueix directament al poc cabal de l'Ebre durant els últims mesos. “Pràcticament no hi ha hagut riuades, això fa que la producció sigui menor i tenim problemes amb el calibre”, ha explicat el gerent de Fepromodel, Gerardo Bonet.

En el cas de la badia del Fangar, a més del poc cabal de l'Ebre també ha perjudicat els musclaires l'assecament dels arrossars –una mesura per combatre la plaga del cargol poma–, que hi ha fet disminuir l'aportació d'aigua dolça. “Amb menys aigua dolça disminueix el fitoplàncton i els musclos creixen menys”, ha assenyalat Bonet. A més, el tancament de la bocana del Fangar fa que hi hagi menys renovació d'aigua a dins de la badia.

D'altra banda, la mortalitat de cria de musclo que hi va haver l'estiu passat a causa de l'alta temperatura de l'aigua de les badies –per sobre dels 28 graus centígrads–, també ha afectat la producció durant aquesta campanya. “Aquest estiu les temperatures també són altes, esperem un canvi de temps al més aviat possible per evitar un altre episodi de mortalitat”, ha comentat el gerent de Fepromodel. Segons les analítiques que fa l'Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentària (IRTA) a l'aigua de les badies, en l'última setmana, al Fangar, la temperatura mitjana ha estat de 26,5 graus centígrads, com la mitjana dels últims deu anys; l'oxigen a l'aigua ha estat del 40% i el grau de salinitat, del 30%. En el cas dels Alfacs, la temperatura ha estat de 27 graus centígrads de mitjana, l'oxigen, del 50% i la salinitat, del 34%. Els tècnics de l'IRTA fan un seguiment de l'aigua de les badies del Delta, prenen mostres en quatre punts diferents al Fangar i en cinc punts distints a la badia dels Alfacs.

LA XIFRA

28
graus
és la temperatura que l'aigua ha de tenir durant deu dies seguits perquè l'assegurança cobreixi pèrdues.

Augmenta el turisme a les muscleres

Cada temporada hi ha més visitants a les muscleres del Delta. Tot i que la campanya turística encara no s'ha tancat, a Fepromodel calculen que enguany seran unes 5.000 persones les que hauran passat per les badies del Delta. Als Alfacs hi ha dues muscleres en què els productors mostren als visitants el procés de producció de musclos, amb les cordes submergides a l'aigua, i en poden fer una degustació in situ, i al Fangar n'hi ha una. Les visites les va començar a fer la musclera del productor Agustí Bertomeu i, després, es van regularitzar. “Hi ha més peticions d'altres aqüicultors, però no volem que es massifiqui, ni que l'activitat turística interfereixi en la productiva”, ha dit el gerent de Fepromodel. En aquest sentit, l'entitat que agrupa els productors sosté que les visites turístiques a les muscleres són una acció de promoció del seu producte i que, amb les que hi ha en funcionament, ja n'hi ha prou. Entre les dues badies del Delta hi ha unes 160 muscleres i cap a uns 45 productors.

El preu de venda del quilo de musclo és d'1,20 a 1,30 euros al productor, un preu semblant al de l'última campanya. Prop de 250.000 quilos de musclos s'han comercialitzat amb la marca Marisc del Delta, que des d'aquesta temporada té el segell de reserva de la biosfera de l'Ebre. Per comercialitzar els musclos amb la marca col·lectiva, per cada quilo de producció hi ha d'haver un mínim de 180 grams de molla.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia