Esports

El futbol modest s’estreny el cinturó

El club amb menys pressupost de primera catalana perd l’aportació del principal patrocinador

La nova junta va dubtar d’assumir el càrrec

Els números costen de quadrar al Club Esportiu El Catllar. El coronavirus ha posat més pals a les rodes d’una entitat que ja havia de fer mans i mànigues per equilibrar la caixa. De tots els trenta-cinc equips que han competit en la lliga de primera catalana aquesta temporada, el Catllar era qui tenia el pressupost més baix: no gaire més de 80.000 euros. La Covid-19 ha obligat a afegir un nou forat al cinturó del club perquè el principal patrocinador ha renunciat a fer l’últim pagament que tenia compromès per a aquesta temporada: més de 4.000 euros s’han esfumat. “Ens van dir que la situació ha canviat i que en aquests moments no podien col·laborar amb nosaltres”, explica Francesc Armengol. És el president del club però fins fa quatre dies era el capità del primer equip. El seu ha estat un salt del camp a la llotja perquè tot just quan havia decidit penjar les botes s’ha fet càrrec de la junta directiva. La seva mà dreta és Jaume Pedra, també exjugador del Catllar.

La dupla admet que, tot i la il·lusió per dinamitzar un club que els ha vist créixer com a futbolistes, s’ho van repensar de valent quan l’esclat del virus va farcir d’incerteses la viabilitat de l’entitat. “El primer que vam fer va ser anar a parlar amb l’Ajuntament i preguntar si continuaria ajudant el club. Si ens haguessin dit que no, hauríem deixat les claus del camp al damunt de la taula de l’alcalde”, assegura Armengol.

A banda de les despeses que genera la primera plantilla, “bàsicament arbitratges i desplaçaments, perquè els jugadors cobren poc”, detalla el president, el club té set equips de futbol de base, de prebenjamins a juvenils o, el que ve a ser el mateix, des dels quatre anys fins als divuit.

Les famílies dels futbolistes dels equips de base abonen 350 euros, que es reparteixen en tres quotes al llarg de l’any, però aquesta temporada ha quedat a mig fer i hi ha hagut controvèrsia sobre com s’havia de procedir amb els diners corresponents a l’últim tram dels pagaments. “Més que retornar la darrera quota optem per bonificar les de l’any vinent”, manifesta Jaume Pedra, que s’encarrega de coordinar els equips de les categories inferiors i del campus de futbol que l’entitat acostuma a organitzar durant l’estiu. “En principi, aquest any també tenim pensat fer-lo, però estem pendents del protocol que aprovi l’Ajuntament sobre les mesures de prevenció per evitar contagis”, manifesta. Solen inscriure’s-hi una trentena de nens i nenes; però, en les circumstàncies actuals, admet que es fa difícil preveure quin volum d’assistència poden aconseguir.

Cesc Armengol, nascut al Catllar, diu que enyora els dies en què “el camp estava ple de gent perquè el poble se sentia part del club” i defensa que l’entitat “té marge de creixement”. Explica que els tres objectius que s’han fixat a l’hora d’agafar les regnes del club són, precisament, fomentar “el caliu” social a les graderies, potenciar el futbol de base i estabilitzar el primer equip. El CE El Catllar disposa d’un centenar de socis que paguen 100 euros a l’any, “gairebé són més patrocinadors que socis”, diu el president. De cara a la temporada vinent, Jaume Pedra confia poder seguir ampliant el planter sumant un nou equip a les categories de formació. Ara bé, en aplicació del pla de xoc es reduirà en 30 euros la remuneració dels entrenadors de cada equip.

El tàndem directiu explica que el club treballa amb dos comptes corrents separats, el del primer equip i el de la base, per evitar suspicàcies relatives a si les quotes que paga la mainada serveixen per ajudar a finançar la primera plantilla. “Ens agrada competir a primera catalana, però no perdrem el cap fent un equip per quedar-nos-hi. Si baixem, doncs haurem baixat”, diu Armengol. Admet que aquesta filosofia austera ha fet que altres clubs amb més ambició econòmica els pispessin de les mans jugadors que ja quasi tenien signats.

La planificació esportiva de la pròxima campanya avança plena de dubtes relatius a quines mesures de prevenció i distàncies de seguretat caldrà aplicar quan arrenqui la pretemporada. Mentrestant, Armengol i Pedra se centren a filar prim als despatxos.

Les dues cares de l’efecte virus
El primer equip del CE El Catllar continuarà competint a primera catalana malgrat que aquesta temporada ha acabat cuer. Tenia el pressupost més petit de la categoria i el virus encara afegeix més restriccions financeres al club. La interrupció de la competició per culpa de la Covid-19 li ha estalviat el descens. Cesc Armengol i Jaume Pedra, exjugadors del club durant més d’una dècada, han assumit liderar la junta directiva després de la renúncia de Xavier Roch.
1926
El Club Esportiu El Catllar va ser fundat l’any 1926.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia