Esports

La Federació Catalana de Bowling confirma el seu ingrés de ple dret a la FIQ

Per primer cop una federació catalana és admesa en una d’internacional de la qual ja forma part una federació espanyola

La Federació Catalana de Bowling i Bitlles (FCBB) va confirmar ahir finalment, a través d’una comunicació pública a la secretaria general de l’Esport, que és membre oficial i plenament reconegut de la Federació Internacional (FIQ) des del 30 d’agost. L’AVUI ja en va informar en la seva edició del 3 de setembre, però l’oficialització de la documentació n’havia ajornat l’anunci públic. En tot cas, es confirma que la FCBB ha trencat una gran barrera en el camí de l’esport català per ser reconegut al món: és la primera federació admesa a la internacional de torn tot i haver-n’hi una d’espanyola que també n’és membre. És el precedent que, sobretot per les repercussions jurídiques, esperaven les autoritats esportives catalanes.

Tal com va explicar aquest diari, l’admissió de la Catalana la va acordar el Presidium (comissió executiva) de la FIQ el 28 d’agost, i va ser refermada per unanimitat pel plenari del congrés que es va celebrar dos dies després. En conseqüència, la FCBB és des de llavors membre dels dos grans comitès mundials de bowling, la World Ninepin Association i la World Tenpin Association; les modalitats de nou bitlles (clàssica) i deu bitlles (americana).

A més, el president de la FCBB, Joan Ricart, va ser elegit en la cita de Monterrey (no Montevideo, com erròniament explicàvem el 3 de setembre) nou vicepresident de la FIQ a proposta de les federacions de Luxemburg i Alemanya (la més antiga, amb 180 anys d’existència).

L’oficialització de l’ingrés farà ara més evidents els moviments de la Federació Espanyola i el Consell Superior d’Esports per revocar la decisió. El 6 de novembre, per exemple, es torna a reunir el Presidium, a Sant Petersburg. No és probable que a nivell intern la FIQ revoqui una decisió adoptada per unanimitat; no n’hi ha precedents, de fet. L’altra opció seria esperar al pròxim congrés de la FIQ... d’aquí a dos anys a Austràlia. Catalunya podria competir almenys fins a aquella cita del 2009.

L’estratègia espanyola passarà per acudir ràpidament al Tribunal d’Arbitratge Esportiu (TAS). Per primer cop, doncs, es canviaran els papers i seran les autoritats esportives espanyoles les que, activament, hauran de demanar a la justícia esportiva l’expulsió d’una federació catalana.

L'AVUI havia avançat la notícia el 3 de setembre en el suplement esportiu AVANT.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.