3a DIVISIÓ

Els 20 tècnics de tercera expliquen a El 9 que veuen aquesta lliga més igualada que mai

L'Hospi és l'únic favorit clar en un any marcat per la greu crisi econòmica

En els últims cursos ja hi havia decidides 3 places abans de començar

Amb només nou jornades n'hi hagut prou per confirmar el que tothom intuïa el 30 d'agost quan va començar la lliga de tercera divisió: una lliga més democràtica amb menys equips favorits d'entrada. Així ho veuen també els vint entrenadors de tercera divisió enquestats expressament per El 9, que també reconeixen que la crisi econòmica de la majoria de clubs és un altre factor que ha fet disminuir les diferències de classes entre ells.

Sense Girones ni Sabadells.

La temporada 2008/09 va ser un bon any per als catalans de segona B, ja que cap equip va baixar a tercera. Aquest fet ha propiciat que a tercera enguany no hi hagi Girones, Sabadells, Sant Andreus o filials de primera, com en els anys anteriors, que «desvirtuaven» la competició. Desvirtuar vol que dir que abans de començar la temporada ja hi havia tres places de les quatre de fase d'ascens adjudicades per la força dels diners. Com es veu en el gràfic, en els últims tres anys, els tres equips favorits ja estaven en zona de play-off en la jornada nou, i així van acabar també el curs.

A l'Hospi li sobraran els tres punts de l'Europa.

Cap dels vint entrenadors enquestats dubta que l'Hospitalet és l'únic favorit clar d'aquesta lliga tan equilibrada, inclòs el mateix Jordi Vinyals, tècnic riberenc. I és que l'equip que ha confeccionat Vinyals amb homes com ara Jordi Martínez i Eloi Fontanella fa que tothom pensi que els tres punts que va perdre als despatxos contra l'Europa, al final del curs no li facin ni falta. Així, la llista d'aspirants a les tres places restants de fase d'ascens és molt més oberta, encara que tothom coincideix a incloure-hi el Manlleu, el Reus i el Llagostera –actual líder–, encara que els tècnics d'aquests equips s'espolsin el favoritisme. Ara mateix, qualsevol dels set primers classificats podria ser considerat favorit a jugar la fase d'ascens, tot i que fins i tot hi podríem incloure el Palamós, el Vilanova i el Benavent. El que sí que destaquen alguns entrenadors és que a mesura que avanci la temporada s'aniran definint més els favoritismes, i que les lesions i les sancions es notaran més en aquells equips que hagin optat per una plantilla curta per culpa de la crisi econòmica.

I una altra conseqüència de la falta de diners dels clubs és l'aposta de la majoria per gent jove, molts dels quals fins i tot han acabat tot just l'etapa juvenil. Algunes apostes sortiran bé i d'altres, no tant.

Lliga igualada, amb més o menys qualitat?

Absolutament tots els entrenadors de tercera estan d'acord que la lliga aquest any és més igualada que en cursos anteriors. En el que no coincideixen tant és a dir si això fa que el grup 5 de tercera tingui més o menys qualitat. Hi ha entrenadors com ara Jordi Vinyals i Lluís Elcacho que creuen que la tercera d'aquest any té més qualitat perquè molts jugadors que ara estarien jugant a 2a B, s'han quedat a casa per la crisi econòmica. En canvi, Manolo Márquez en discrepa, ja que considera que cada temporada, des de fa un cert temps, la qualitat de la tercera divisió ha anat disminuint i que aquest any, amb nou equips catalans a segona B, encara més, ja que els millors jugadors catalans juguen en aquests equips.

El perill de la igualtat: descensos compensats

Si l'equilibri de forces entre la majoria d'equips fa que la lluita per les quatre places d'ascens sigui més oberta, aquesta igualtat té un preu pel que fa al descens. Els tècnics dels equips que ja saben que hauran de suar sang per no caure a 1a catalana destaquen que tal com van les coses ara a 2a B, amb el Terrassa i el Gavà clavats a la cua, pot fer que acabin baixant de tercera més dels tres equips que tocarien. Franc Artiga (Amposta), destaca una dada a tenir en compte: a la jornada 9 d'enguany la diferència de punts entre el quart classificat i el divuitè (el primer que baixaria) és només de 9 punts, quan l'any passat a aquestes altures era de 16. És a dir, l'equip que no estigui fet per evitar el descens i es despisti una mica, ho pot pagar car.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.