Efemèrides

1919. L'Organització Internacional del Treball.

Aquest organisme de cooperació internacional va ser fundat durant les negociacions de la conferència de pau de Versalles, a la fi de la Primera Guerra Mundial. En les negociacions van intervenir-hi els governs, els sindicats i la patronal, i es va prendre com a base l'Associació Internacional per a la Protecció Legal dels Treballadors, fundada a Basilea el 1901. L'OIT es va organitzar amb un govern tripartit, i entre el 1919 i el 1921 va sancionar setze convenis internacionals de treball i divuit recomanacions. El 1945 es va adherir a les Nacions Unides, i va ser el primer organisme especialitzat de l'organització.

1713.

Signat a Utrecht, als Països Baixos, el conveni que posava fi a la guerra de Successió espanyola. El tractat no va respectar la qüestió de les Constitucions de Catalunya, cosa que va donar peu a l'anomenat «cas dels catalans».

1814.

Napoleó Bonaparte, abandonat pels seus generals i per la seva família, abdica a Fontainebleau a favor del seu fill Lluís, de tres anys, abans d'anar cap a l'exili de l'illa d'Elba.

1904.

Inaugurada oficialment la Caixa de Pensions per a la Vellesa i d'Estalvis de Catalunya i Balears, entitat creada a iniciativa de la patronal en un intent de millorar la vida dels treballadors.

1979.

Derrocat a Uganda el dictador Idi Amin.