Efemèrides

1715. La trista fi del general Moragues.

L'heroi català de la guerra de Successió espanyola, el general Josep Moragues i Mas, va ser executat a Barcelona juntament amb els capitans Jaume Roca i Pau Macip. Tots tres militars van ser torturats, jutjats i morts de manera infamant. Van ser desposseïts públicament de tots els honors rebuts, i, vestits amb camisa de penitent, van ser arrossegats per un cavall pels carrers de Barcelona fins al patíbul, on van ser penjats i, després de morir, esquarterats. El cap del general Moragues es va tancar en una gàbia de ferro que es va penjar al Portal de Mar, d'on no va retirar fins passats dotze anys.

1876.

Avarat a Portsmouth, Anglaterra, el cuirassat HMS Inflexible, que va marcar època en la construcció naval.

1945.

Àustria proclama la II República i la seva independència del III Reich alemany, tot i que continua sent ocupada pels aliats.

1947.

Les festes d'entronització de la Mare de Déu de Montserrat constitueixen la primera manifestació multitudinària de la catalanitat resistent després de la Guerra Civil espanyola.

1950.

La policia interromp una conferència de Francesc de Borja Moll al Teatre Capsa de Barcelona perquè era pronunciada en català.

1961.

Sierra Leone obté la independència.