Efemèrides

Efemèrides

1789. El jurament del Joc de Pilota.

Va ser el compromís que van prendre els 577 diputats del tercer estat dels Estats Generals de França, a la sala del Joc de Pilota de Versalles. Per poder fer front a l'actitud del rei Lluís XVI, van jurar no separar-se fins que no s'aprovés una nova constitució. En ser-los vetat l'accés a la sala dels Estats Generals, els diputats es van reunir a la sala del Joc de Pilota. Allí, l'abat Emmanuel Joseph Sieyès, ajudat pel diputat Mounier, va redactar la fórmula del jurament: «No separar-se mai, i reunir-se allí on les circumstàncies ho demanin fins que la constitució del regne sigui establerta i sigui consolidada sobre fonaments sòlids.»

1097.

Mor a Jerusalem Berenguer Ramon II el Fratricida, comte de Barcelona del 1076 al 1096.

1639.

Les tropes franceses prenen el castell de Salses, estratègic per a la defensa del Rosselló. El comte duc d'Olivares va responsabilitzar les institucions catalanes de la pèrdua, en haver-se negat a participar en la campanya militar.

1705.

Guerra de Successió: Antoni de Peguera, en nom de Catalunya, i Mitford Crowe, plenipotenciari de la reina Anna d'Anglaterra, signen a Gènova el pacte pel qual els anglesos donaran suport als catalans partidaris de l'arxiduc Carles d'Àustria.

1991.

Berlín torna a ser la capital d'Alemanya, 42 anys després d'haver-ne perdut la condició.

[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia