Efemèrides

1652. La caiguda de Barcelona.

La caiguda de Barcelona, després d'un setge de quinze mesos de les forces de la monarquia hispànica dirigides per Joan Josep d'Àustria, va posar fi a la guerra dels Segadors. Acabat el conflicte, Catalunya va conservar els seus furs i les seves institucions, però França es va annexar part de la Cerdanya i el Rosselló, fet que seria confirmat pel tractat dels Pirineus. La guerra va esclatar per una crisi de relacions entre les institucions catalanes i la Corona, motivada per les pretensions fiscals d'aquesta i per l'allotjament de les tropes castellanes, implicades en la guerra dels Trenta Anys (Al gravat, cartografia del setge).

1472.

Signatura de la Concòrdia de Pedralbes, que posa fi a la Guerra Civil catalana, que enfrontava el rei Joan II i el Consell del principat.

1793.

Revolució Francesa: la reina Maria Antonieta mor a la guillotina.

1846.

El metge de Boston (Massachusetts, EUA) William Morton utilitza per primer cop l'èter com a anestèsic, origen del la cirurgia sense dolor.

1944.

El maquis, una força expedicionària de 4.000 homes armats organitzada pels comunistes, entra a l'Estat espanyol.

1978.

El cardenal polonès Karol Wojtyla és elegit papa amb el nom de Joan Pau II. Era el primer pontífex no italià des del 1542.