Brotons creu que el cinc de vuit de la Vella del 69 va ser clau en la bonança castellera

El cronista casteller Xavier Brotons creu que el cinc de vuit que la Colla Vella dels Xiquets de Valls va carregar el dia 12 d'octubre del 1969, a la plaça del Blat de la capital de l'Alt Camp, va ser determinant per al món casteller. «Sense aquell fet la bonança castellera d'avui no hauria estat possible», va declarar ahir en el decurs dels actes del quarantè aniversari del primer cinc de vuit carregat el segle XX. Brotons, que s'ha hagut de documentar a través del volum Món casteller i de converses amb alguns dels protagonistes de l'època, perquè aleshores només tenia 2 anys, va afirmar: «Amb visió històrica, aquella fita s'ha d'emmarcar en un moment en què és protagonista la lluita aferrissada per la supremacia entre els Xiquets de Valls o els Nens del Vendrell.» La pugna hauria estat decisiva durant les dècades immediates, ja que «aquest afany de superació va fer que s'obrissin castells de nou que van arribar als vuitanta amb el quatre de nou amb folre descarregat de la Colla Vella per Santa Úrsula del 1981».

Francesc Piñas, un dels responsables més destacats que ha tingut la Vella, va situar el públic en el context de l'època, quan ell tenia 27 anys: «Érem cent vuit castellers i disset simpatitzants i cobràvem 150 pessetes per cada sortida», va recordar. Piñas va voler donar tota mena de detalls i anècdotes en la construcció de castells durant aquella etapa.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.