Societat

Temor a Ucraïna per la proximitat d'un incendi a Txernòbil

Les autoritats ucraïneses afirmen que no hi ha perill

El president rus aixeca l'estat d'emergència en tres de les regions afectades pels focs

Milers de persones continuen mobilitzats contra els incendis forestals a Rússia i Ucraïna, sobretot a prop del centre nuclear de Sarovar, a 500 km a l'est de Moscou, on temen la propagació de la radiació. A Ucraïna, el Ministeri de Situacions d'Emergència, ha dit que diverses hectàrees de torba cremen des de fa tres dies a només 60 km al sud de l'antiga central soviètica de Txernòbil afectada per la catàstrofe el 1986. L'incendi va esclatar dilluns a la ciutat de Sosnivka, a 60 quilòmetres al nord de Kíev i “no planteja cap perill”, segons la portaveu del Ministeri de Situacions d'Emergència Viktoria Rouba. La zona de seguretat al voltant de Txernòbil és un radi de 30 km.

Ucraïna es veu afectada, com la veïna Rússia, per una onada de calor sense precedents, acompanyat pels incendis forestals i la torba. El president de Rússia, Dmitri Medvédev, ha aixecat aquest migdia l'estat d'emergència en tres de les set regions del país en les quals va ser implantada la mesura a causa dels incendis forestals.

“Acabo de signar un decret que modifica el règim d'estat d'emergència, segons el qual aquest segueix vigent en quatre territoris: la república de Mordòvia i les regions de Moscou, Nizhni Nóvgorod i Riazan”, ha dit el cap del Kremlin.

Segons les autoritats russes, els avanços en la lluita contra els incendis en la regió de Moscou es deuen en gran mesura a l'ocupació massiva d'avions cisterna. Per segon dia consecutiu els moscovites gaudeixen avui d'un aire lliure de fum, encara que els meteoròlegs han advertit que la situació podria empitjorar el pròxim cap de setmana si cessa el vent o canvia la seva direcció.

Per la seva banda, el Servei Federal de Meteorologia va reiterar avui que els incendis forestals no han provocat un augment de la radiació en les zones contaminades per la catàstrofe de la planta nuclear de Txernòbil, a l'abril de 1986, ni han propagat la contaminació a altres àrees.

Ecòlegs independents han advertit que els incendis forestals, depenent de les condicions del temps, poden propagar les substàncies radioactives a centenars de quilòmetres de distància.

Segons l'últim part del ministeri d'Emergència, en les últimes vint-i-quatre hores la superfície afectada pels incendis en tot el país s'ha reduït en més de 10.000 hectàrees, o més d'un 11 per cent, respecte de la jornada anterior.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.