Política

Els experts acusen el TC de negar l'Estatut com a pacte

La conclusió del comitè català detecta una prevenció injustificada en la sentència, però no creu que afecti la immersió

Mas ofereix a Montilla votar la resolució que presenti el tripartit

El comitè d'experts convocat pel president José Montilla i acordat amb CiU va presentar ahir les conclusions sobre la sentència del TC amb una dura crítica als magistrats per haver oblidat que l'Estatut és un pacte polític entre la Generalitat i l'Estat. “La sentència –afegeixen en un escrit de 44 pàgines– tracta sovint l'Estatut com una llei merament autonòmica, a través de la qual la comunitat autònoma pretendria imposar obligacions a l'Estat”.

Segons els experts catalans, entre els quals hi ha Carles Viver Pi-Sunyer (Institut d'Estudis Autonòmics), Jaume Galofré (Gabinet Jurídic de la Generalitat) i el lletrat Antoni Bayona, la sentència debilita a més la funció constitucional de l'Estatut. “Substitueix el paper del text estatutari en el bloc de la constitucionalitat pel del mateix Constitucional”, lamenta.

El TC està impregnat d'una “prevenció injustificada” cap al contingut de l'Estatut, però els experts no creuen que la sentència qüestioni formalment la immersió a l'escola.

Mentrestant, al ple del Parlament, el líder de CiU, Artur Mas, va oferir ahir el seu suport a la resolució contra la sentència de l'Estatut que li presenti el govern tripartit i que s'hauria de debatre en el ple monogràfic de demà. No va posar cap condició i simplement va suggerir que s'inclogui el lema de la manifestació de dissabte, Som una nació. Nosaltres decidim. Així, el president de CiU va rebaixar les seves pretensions després que dimarts hagués alertat que la federació només donaria suport a un text que plasmés l'eslògan sobiranista de la marxa.

El president Montilla, que ha convocat avui els partits catalans, no va acceptar l'oferiment del líder de CiU.

LA FRASE

Senyor Puigcercós: jo, cap a la independència, com vostès demanen, no els acompanyaré
JOSÉ MONTILLA
president de la generalitat

ERC vol tornar a impulsar el referèndum

ERC va presentar un recurs perquè la mesa del Parlament torni a votar la iniciativa popular (IP) per fer un referèndum oficial sobre la independència de Catalunya, que dimarts es va desestimar. Els republicans consideren que hi ha motius legals que emparen la seva decisió. El president del Parlament, Ernest Benach, va defensar en el seu blog la legalitat de la IP, però va censurar el pla B que havien presentat Uriel Bertran i Alfons López Tena, a qui va acusar d'haver provocat certa “frustració“.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia