Política

Pérez Esquivel: “Que un milió de persones surtin al carrer és per alguna cosa”

El premi Nobel de la Pau argentí afirma que els pobles són ara “protagonistes i constructors de la seva pròpia història”

Creu que l'empresonament d'Otegi respon a una actitud antidemocràtica

El premi Nobel de la Pau, Adolfo Pérez Esquivel, ha defensat al programa El matí de Catalunya Ràdio el dret d'autodeterminació i ha afirmat que “els pobles han deixat de ser espectadors i són ara els protagonistes i els constructors de la seva pròpia història; això no es pot desconèixer. Que un milió de persones surtin al carrer és per alguna cosa”. Sobre la sentència del Tribunal Constitucional vers l'Estatut, ha afegit que: “els que han pres aquesta resolució sense cap consulta amb el poble, lògicament han de revisar aquesta mesura, s'han d'adonar de l'impacte social que això pot tenir”. En aquest sentit, creu que “l'Estatut de Catalunya no el poden retallar”; que el text “ha de ser dialogat, debatut, per saber què és el millor per a tothom. Quan això no es fa, hi ha imposicions que restringeixen les llibertats ciutadanes”.

Adolfo Pérez Esquivel, que també va ser intermediari en les negociacions entre el govern espanyol i ETA, s'ha mostrat preocupat per l'empresonament del líder de Batasuna, Arnaldo Otegi: “Em preocupa que un dirigent que volia arribar a les negociacions com Otegi el fiquin a la presó. Aquestes situacions tan tancades són actituds antidemocràtiques», ha dit.

A nivell mundial, el pacifista argentí també ha lamentat “l'actitud imperialista” que els EUA exerceixen a l'Amèrica Llatina, com Colòmbia i Hondures. També ha criticat especialment el paper del govern dels EUA a Haití: “ningú parla d'Haití després del terratrèmol; que estrany...! La gran potència, els Estats Units, enlloc d'enviar-hi metges i infermers hi ha enviat 20.000 soldats. Estem bojos!”.

Pérez Esquivel s'ha queixat que Barack Obama, també premi Nobel de la Pau, enviés mes soldats a l'Iraq al cap de poc temps de rebre aquest guardó: “Va voler justificar la guerra. Jo vaig estar dotze dies a l'Iraq, vaig fer 2.000 quilòmetres pel desert i no em puc treure del cap els horrors que hi vaig veure”.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia