Política

Arrenca el judici del cas Malaia per la corrupció a Marbella

El procés amb 95 acusats, va portar per primera vegada a la història democràtica d'Espanya la dissolució d'un ajuntament

El tribunal, presidit pel magistrat José Godino, preveu que el judici duri un any

L'Audiència Provincial de Màlaga comença aquest dilluns 27 de setembre el judici del cas Malaia, contra la corrupció municipal i urbanística a l'Ajuntament de la població malaguenya de Marbella, que és el procés amb més acusats, 95, entre els quals hi ha el suposat cervell de la trama, Juan Antonio Roca.

El tribunal, presidit pel magistrat José Godino, preveu que el judici duri un any.

La que després es va conèixer com a operació Malaia, va portar per primera vegada a la història democràtica d'Espanya la dissolució d'un ajuntament.

Va començar el dia 29 de març del 2006 amb l'arrest d'una vintena de persones i ha acabat amb el processament de 95 persones.

La fiscalia anticorrupció sol·licita 30 anys de presó i multa de 810,78 milions d'euros per a Roca, al qual acusa dels delictes de blanqueig de capitals continuat comès en l'àmbit d'una organització, en què aquest és el suposat “cap de la mateixa”; prevaricació administrativa, malversació, tots dos com a inductor; frau i suborn passiu.

Altres processats

Entre els detinguts hi ha la cantant Isabel Pantoja, tot i que la seva imputació ha estat separada de la causa principal.

Finalment, a més de Roca, es va processar 94 persones més, com l'exalcalde marbellí Julián Muñoz, per al qual el fiscal demana 10 anys de presó i 400.000 euros de multa pels delictes de malversació de cabals, suborn passiu i prevaricació administrativa.

A més, demana 20 anys de presó i tres milions d'euros de multa per a l'exalcaldessa Marisol Yagüe per prevaricació administrativa, frau, suborn passiu, malversació i alteració del preu de concursos.

També acusa una dotzena d'exregidors, com Tomás Reñones o la que va ser regidora socialista i membre del govern, Isabel García Marcos, en aquest cas per suborn passiu, malversació, prevaricació administrativa i alteració del preu dels concursos, per a la qual demana 12 anys de presó.

BLANQUEIG

El fiscal acusa per diferents delictes de blanqueig de capitals 44 persones, entre les quals hi ha la dona de Roca i la seva filla, per a les quals demana tres i dos anys de presó, respectivament; els advocats del gabinet jurídic Sánchez Zubizarreta Soriano Pastor; la presumpta testaferro Montserrat Corrulla, per a la qual demana quatre anys, i diversos marxants d'art.

També acusa per blanqueig l'exprimer tinent d'alcalde de Marbella Pedro Román i la seva filla.

A més, la Fiscalia acusa de suborn actiu promotors, constructors i empresaris.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.