Política

Euromanifestació a Brussel·les contra els plans d'ajust

Una onada de protestes sindicals a la UE coincidint amb la vaga espanyola

S'esperen uns 100.000 manifestants

Coincidint amb la vaga general espanyola, una onada de protestes sindicals contra les retallades socials recorrerà avui la Unió Europea. A França, Itàlia, Bèlgica, Portugal, Irlanda, Polònia, Txèquia, Xipre, Letònia, Lituània, Romania o fins i tot Sèrbia, a més de l'Estat espanyol, hi ha convocades mobilitzacions en el que els sindicats europeus han batejat com a Dia d'Acció Europeu. La més multitudinària serà l'euromanifestació de Brussel·les, que durà per lema No a l'austeritat. Prioritat al treball i al creixement.

La protesta, que recorrerà la capital comunitària des de l'estació de Midi fins les institucions europees entre la una i les quatre de la tarda, podria aplegar 100.000 manifestants. Hi participen fins a mig centenar d'organitzacions sindicals procedents d'una trentena de països europeus per denunciar que les mesures d'austeritat imposades pels governs per frenar el dèficit públic 'agreujaran' la crisi econòmica i social, així com 'l'atur i les creixents desigualtats'. Els representants sindicals s'entrevistaran amb el president de la Comissió Europea, José Manuel Durao Barroso, i amb el premier belga i president europeu de torn, Yves Leterme. Bèlgica, de fet, ja és un caos des d'ahir mateix, quan els controladors aeris van decidir, per sorpresa, tancar l'espai aeri com a protesta per la manca de personal a l'aeroport de Brussel·les.

Els eurodiputats d'ERC i d'ICV, Oriol Junqueras i Raül Romeva, se sumaran a la protesta fent vaga. Com que el Parlament Europeu no els retallarà el sou, el republicà i l'ecosocialista donaran la part corresponent del seu salari a organitzacions de reinserció social i laboral.

La Comissió sancionarà els que no retallin

Precisament avui, mentre els sindicats estiguin protestant contra les retallades socials, la Comissió Europea presentarà el seu pla per sancionar els governs que no retallin el seu dèficit públic i tornin a fer trontollar l'euro gastant més del que tenen. El comissari d'Afers Econòmics i Monetaris, Olli Rehn, proposarà congelar els fons europeus als que estirin més el braç que la màniga –i l'espanyol és el segon Estat membre que més fons de cohesió rep, després de Polònia. Brussel·les aplicarà automàticament aquesta sanció per als mals alumnes a partir de l'any que ve i el càstig només es podrà evitar quan la majoria dels socis de la UE ho aprovin. Alemanya exigeix també que es deixi sense vot a Brussel·les els que s'endeutin més del compte.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.