El regidor del PP a Sabadell canvia el pany del despatx del grup i fa fora els empleats

Els col·laboradors havien denunciat un dia abans als altres partits que fa tres mesos que no cobren

Els dos col·laboradors del grup –Mar Belda i el president local de Noves Generacions (NG), David Ivorra– no cobren des del gener. Per això el mes passat van denunciar els fets a la gerència del PP a Catalunya, que és l'òrgan que ha passat a administrar els comptes del grup municipal en els últims mesos. A mitjan abril –segons relata Ivorra– els van instar a esperar dues setmanes, fins que es constituís la gestora provisional del partit a Sabadell. Dilluns, la junta interina no va voler debatre el problema.

Cansats d'esperar, Belda i Ivorra van esbombar el conflicte dimecres entre els altres partits, amb un missatge titulat «frau al grup municipal del PP» en què afegien una altra acusació: «Hem sol·licitat la nostra vida laboral i hem observat que el grup no ha cotitzat ni un sol dia per nosaltres a la Seguretat Social.» Ivorra sosté que va signar un contracte fa un any i mig –igual que Belda, que feia cinc anys que col·laborava amb el grup–, però que no els en van lliurar cap còpia: «Ens van dir que havien enviat el document a Barcelona i mai més l'hem vist», assegura Ivorra.

Soriano nega contractes

En assabentar-se de l'enviament del missatge, al cap d'una hora, Jordi Soriano va enviar una rèplica als altres grups en què afirmava que l'acusació de Belda i Ivorra «no s'ajusta a la realitat». El regidor ha aclarit que es tracta de dos col·laboradors sense vincles contractuals que els donaven un cop de mà cada matí durant algunes hores. Malgrat això, l'episodi del missatge i l'aparició de cartells enganxats davant l'ajuntament i en altres punts de la ciutat van fer que perdés la confiança en els dos col·laboradors. La direcció del partit a Barcelona, en veure que s'estava airejant un conflicte intern, va donar llum verd al regidor perquè canviés el pany de l'oficina municipal, i evitar així que Belda i Ivorra poguessin endur-se documents.

Intervenció policial

Dijous al matí, els ja excol·laboradors van protestar a les dependències municipals. Finalment, diversos agents de la policia municipal els van permetre el pas al despatx, per tal que retiressin els seus objectes personals, però els van avisar que si s'asseien o intentaven resistir-se a dins de l'oficina serien desallotjats. Enmig de la disputa, van demanar la intermediació de l'alcalde, Manuel Bustos, que es va inhibir perquè no eren funcionaris. A diferència dels altres partits, el PP va descartar contractar treballadors per al grup –coneguts com a alliberats– a inici de mandat. Belda i Ivorra, però, van insistir que havien signat un contracte i han presentat còpies de diversos talons als delegats sindicals de l'Ajuntament, que analitzaran advocats de CCOO.

Corren risc d'expulsió

Ivorra esperava ahir que es confirmessin les seves expulsions del partit: «Al PP, qui molesta, va fora», sentenciava. Diversos membres de la gestora, entre els quals, Soriano, van debatre el possible càstig disciplinari ahir a la tarda, però no els van expulsar. El regidor va renunciar a la presidència local del PP abans de Setmana Santa per concentrar-se només en la dedicació municipal, però també per trobar un consens amb les veus crítiques de l'agrupació local. Soriano pagava periòdicament als dos col·laboradors amb diners del grup municipal, una partida que també servia per liquidar un crèdit de campanya. Per esvair dubtes sobre els moviments dels comptes locals, però, va acceptar que l'assignació municipal s'ingressés directament al compte del PP català.


ELS PROTAGONISTES

DAVID IVORRA
EXEMPLEAT DEL PP i PRESIDENT LOCAL DE NG
«Vam signar un contracte; el van enviar a Barcelona i mai més n'hem sabut res»
«Tenim còpies de xecs que parlen de sous mensuals»
JORDI SORIANO
REGIDOR PORTAVEU DEL PP I EXPRESIDENT LOCAL
«Més enllà d'un problema laboral inexistent, el cas respon únicament a qüestions personals derivades d'una reestructuració del partit a la ciutat del tot legítima»
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.