Política

Mas demana als partits sobiranistes que defensin el caràcter plebiscitari del 27-S davant dels que el volen “desfigurar”

El president reclama a les entitats que siguin “exigents i durs amb el que s'aparti un mil·límetre” de l'eix d'aquestes eleccions

Reivindica que la independència no és de dretes ni d'esquerres i demana a la CUP que se sumi al full de ruta

El president de la Generalitat, Artur Mas, ha demanat als partits sobiranistes i també a la societat civil que defensin el caràcter plebiscitari del 27-S davant dels que el volen “desfigurar”. “No heu de deixar sota cap concepte que canviï l'eix d'aquestes eleccions i heu de ser molt exigents i durs amb el que s'aparti un mil·límetre d'això”, ha dit dirigint-se a les entitats i recordant que els partits catalans són especialistes en fer-se “autogols”. En un diàleg amb David Fernández conduït per Vicent Partal amb motiu del 20è aniversari de Vilaweb, ambdós han defensat que la independència no és de dretes ni d'esquerres, i el president ha aprofitat per reclamar a la CUP que se sumi al full de ruta.

En una conversa on tots dos han demostrat una gran complicitat, Mas i Fernández han recordat alguns detalls del 9-N i han reivindicat el caràcter històric del 27-S. El president de la Generalitat ha tornat a advertir del perill que les properes eleccions quedin desfigurades per la irrupció de l'eix social com a únic element, deixant de banda el caràcter plebiscitari que ell vol donar-li a la cita, una advertència que fa dies que està fent. “Hi ha molta gent interessada a desdibuixar i carregar-se l'eix central d'aquestes eleccions, hi ha molts interessos de tota mena, i quan tens molts interessos al davant, has de sumar les màximes forces possibles”, ha remarcat.

Mas ha subratllat que no es pot fer “una cosa excepcional amb l'esquema de mentalitat autonòmica que ha imperat fins ara” a Catalunya, i tots els que estan a favor de la sobirania “no només ho han d'entendre sinó que ho han de defensar amb ungles i dents”. “I si no ens canviaran l'eix d'aquestes eleccions”, ha insistit.

En aquest sentit, ha demanat als partits a favor de la independència que defensin aquest caràcter plebiscitari i no es desviïn “ni un mil·límetre d'això”. “Perquè si resulta que hem arribat fins aquí i quan ho tenim a punt de caramel nosaltres mateixos, marcant-nos entre nosaltres i fent-nos autogols, li traiem aquest sentit...”, ha dit sense acabar la frase.

El procés català és autònom

També David Fernández ha defensat el to plebiscitari dels propers comicis, i ha argumentat que “no hi ha qüestió més nacional que la social, i viceversa”. Ha reconegut els intents de desfigurar les eleccions sobre la base d'un procés constituent a l'Estat espanyol, i ha reivindicat que el procés català és “autònom, sense subordinacions, sense supeditar-se a altres processos”. També ha expressat la seva preocupació pel fet que aquests moviments neguin el dret a la lliure determinació dels pobles, i s'ha mostrat allunyat de determinades formes de fer política. “Trobo més de nova política l'abraçada que no la lògica de l'estirabot”, ha dit provocant l'aplaudiment de les 400 persones reunides al CCCB. No cal dir que Mas i Fernández han tornat a abraçar-se aquest vespre un cop acabat l'acte.

El president de la Generalitat i el diputat de la CUP també han coincidit a l'hora d'afirmar que no es pot dir que la independència és qüestió de dretes o d'esquerres. A què juguem? O juguem a l'objectiu central i a resoldre les coses nuclears i després ja sortiran les diferents tendències i ideologies, o si no ens quedarem amb l'autonomia”, ha advertit.

El mateix ha opinat Fernández, que ha remarcat que qui diu que el procés o és seu o no és de ningú no està entenent la “complexitat” del que està passant. “El procés és de tots, i no ens podem deixar res ni ningú”, ha indicat Fernández, que ha insistit que a la CUP “ningú li farà triar entre l'eix social i l'eix nacional.

Mas no ha volgut acabar l'acte sense recordar-li a Fernández que l'estan esperant perquè se sumi al full de ruta. “Ho tenim a l'agenda, missatge rebut”, li ha respost el parlamentari de la CUP.

Entre els assistents a l'acte hi havia alguns diputats com Gemma Calvet, Jordi Turull i Marina Geli, així com el jutge Santiago Vidal i el conseller de la Presidència, Francesc Homs.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia