Economia

Mas demana als empresaris “un nou impuls industrial”

El president aplega en un acte 2.500 empresaris per explicar-los el pla per a la indústria del govern

La Generalitat vol que aquesta activitat representi el 25% del PIB i ajudi a crear ocupació

Prop de dos mil cinc-cents empresaris van assistir ahir a la sessió La Catalunya Industrial: un objectiu compartit, que va ser la presentació del pla industrial del país i en què hi va haver el president Artur Mas de mestre de cerimònies, en el majestuós Centre de Convencions Internacional de Barcelona del Fòrum.

“Ara és el moment de donar un nou impuls industrial i ho farem junts: amb l'impuls públic i el lideratge empresarial”, va arengar Mas, que també va lamentar la falta de recursos econòmics i competències que li llastra la capacitat per tirar endavant aquest projecte. No obstant això, Mas va mostrar la seva cara més optimista en l'acte, tot assegurant que la represa sembla que ja està en curs i repassant un seguit d'aspectes positius per a l'economia catalana.

“La recuperació, crec jo, es veu com a cosa tangible, però si no té una base industrial quedarà coixa”, va explicar.

A principi d'aquest any la Comissió Europea va posar en marxa un pla per recuperar la indústria –un sector en declivi fins i tot des d'abans de l'esclat de la crisi– amb l'objectiu que generi el 20% del PIB europeu l'any 2020 i que sigui una activitat fonamental per a la generació d'ocupació. A Catalunya la indústria ja té un pes del 20% del PIB i ara el govern vol augmentar-lo fins al 25% amb aquest programa.

“No podem negar que, malgrat estar en la mitjana europea, hem perdut pistonada en el tema industrial i l'hem de recuperar”, va afirmar Mas.

En el programa, que està obert a la participació empresarial a través de diversos canals, s'hi detecten set àmbits en què Catalunya és capdavantera al món i en què el govern centrarà les actuacions: alimentació; química i energia; sistemes industrials; disseny; mobilitat sostenible; salut i ciències de la vida; i finalment, indústries culturals.

L'acte el va obrir el conseller d'Empresa i Ocupació, Felip Puig. “Catalunya té vocació i cultura industrial i, precisament, si volem un creixement econòmic més estable necessitem la indústria”, va dir.

Entre els empresaris i directius que van assistir a l'acte destaquen Salvador Alemany (Abertis), Rafael Villaseca (Gas Natural), Josep Lluís Bonet (Freixenet), Víctor Grífols (Grífols), Frank Torres (Nissan), Ramon Paredes (Seat), Joaquim Gay de Montellà (Foment del treball), Josep González (Pimec), Miquel Valls (Cambra de Barcelona), Agustí Cordón (Fira de Barcelona), a més de representants de sindicats.

LES FRASES

La recuperació es veu com a cosa tangible, però si no té una base industrial quedarà coixa
Impulsarem la indústria de manera conjunta, però el lideratge serà empresarial
Artur Mas
president de la generalitat

“No hi haurà eleccions aviat”

El president Artur Mas va començar ahir la seva intervenció davant un auditori d'uns 2.500 empresaris descartant una imminent convocatòria electoral. Tot just començar el seu parlament i reflexionant en veu alta, va explicar que algú podria pensar que, per l'aforament aconseguit i la solemnitat que s'ha donat a la convocatòria, “potser hi haurà eleccions aviat”, però a continuació, i en to de broma, va concloure: “Traieu-vos-ho del cap perquè no és el cas, aquest no és el motiu. I, de fet, al llarg de gairebé 45 minuts de discurs els aspectes econòmics i empresarials van presidir les seves intervencions, tot i que també hi va haver temps per lamentar-se de la falta de competències i de recursos per tirar endavant les seves polítiques. “Però això va per una altra via i avui som aquí per parlar d'indústria i, tot i les limitacions, hem de mobilitzar els recursos que tenim tan bé com puguem”, va dir.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia