cultura

Els Nacionals, en castellà?

Carles Duarte defensa que escriptors catalans en llengua castellana puguin guanyar el premi

El conseller Mascarell afirma que respectarà la proposta que faci el Consell de les Arts

El nou president del Consell Nacional de la Cultura i les Arts (Conca), Carles Duarte, s'ha mostrat a favor que un escriptor català en llengua castellana pugui obtenir el Premi Nacional de Cultura de la Generalitat. En una entrevista a l'agència Efe, Duarte afirma que aquests escriptors “no són tractats justament ni aquí ni a fora”.

En aquest sentit, el president del Conca creu que el Premi Nacional, en la seva modalitat de literatura, pot atorgar-se a un autor català en castellà “perquè aquest no és un premi de literatura catalana“ i subratlla que en altres modalitats, com la de cinema, aquest any s'ha guardonat Isaki Lacuesta, que roda pel·lícules en castellà. Al vespre, en declaracions a TV3, el conseller de Cultura, Ferran Mascarell, assegurava que “respectarà” la proposta que faci el Conca, que és l'organisme que decideix els premiats. “Crec que no és dolent fer una reflexió sobre aquests guardons i incorporar-hi aquells escriptors que s'expressen en llengua castellana, no és una mala reflexió i penso que és bo que la fem”, va exposar Mascarell.

De Marsé a Mendoza

En l'apartat de literatura, aquests premis s'han atorgat sempre a escriptors que escriuen només en llengua catalana o bé a alguns que l'han alternat amb el castellà, com ara Joan Perucho, Pere Gimferrer i Carme Riera, mentre que n'han quedat exclosos autors com ara Ana María Matute, Juan Marsé, Eduardo Mendoza i Luis Goytisolo, tots ells nascuts a Catalunya.

Duarte considera que en aquests autors “es barregen les qüestions acadèmiques amb les socials”. “Són autors que queden enmig i sembla que des de determinats espais literaris espanyols se'ls considera autors catalans, i a Catalunya tampoc se'ls acaba de reconèixer del tot”, opina Carles Duarte.

Potenciar el català

De tota manera, Duarte manté que a Catalunya les institucions han de potenciar la creació cultural vinculada a la llengua catalana “perquè és la llengua que va néixer en aquest país”, però indica que “també hi ha d'haver un reconeixement com a propi del que és la realitat cultural expressada en castellà”. “És cert que el context no ajuda a desactivar aquestes prevencions i aquí hi ha responsabilitats molt compartides”, diu.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.