cultura

Vint-i-cinc anys sense J.V. Foix

La sala Prat de la Riba de l'Institut d'Estudis Catalans (IEC), amb seu al carrer del Carme de Barcelona, va ser el marc ahir al vespre un acte d'homenatge a Josep Vicenç Foix (1893-1987), coincidint amb la data exacta del 25è aniversari de la mort del poeta de Sarrià. Foix també va ser periodista (va dirigir Revista de Catalunya), assagista i membre de la Secció Filològica de l'IEC, i va rebre guardons com ara el Premi d'Honor de les Lletres Catalanes (1973), la medalla d'or de la ciutat de Barcelona (1980), la medalla d'or de la Generalitat de Catalunya (1981) i el Premio Nacional de las Letras Españolas (1984).

L'acte el van obrir els parlaments del president de l'IEC, Salvador Giner, i de la recent directora de la Institució de les Lletres Catalanes, Laura Borràs.

El poeta, crític literari i expert en la poesia de Foix Pere Gimferrer va llegir la conferència Una mirada personal sobre l'obra de Foix, veritable lliçó de com llegir la poesia de Foix i de com accedir als intersticis dels seus versos. “Davant un món hostil, el poeta expressava el dubte de la pròpia identitat; davant una realitat en constant transmutació, feia palesos els trànsits i la intercomunicació del món mental i el món figuratiu, del somni i la vetlla.” En la maduresa, l'obra foixiana va tenir tres grans temes: “La condició del poeta, les vicissituds històriques del seu país i la postulació de la transcendència i de l'absolut.”

Després de les paraules de Gimferrer i abans d'un refrigeri, gentilesa de la pastisseria Foix, es va cloure l'acte amb una tria de poemes musicats, interpretats per Mariona Sagarra (veu) i Marina Albero (salteri), extrets d'On he deixat les claus..., Sol, i de dol i Entre algues, do'm la mà.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.