Opinió

Tribuna

Un celler de creativitat

“Exemples com el projecte que han desenvolupat els cuiners d'El Celler de Can Roca són un far

¿Com ho fem per avançar i no repetir-nos, per reinventar-nos, per crear noves propostes inspiradores? La creativitat és un dels grans puntals de l'evolució, el creixement i la generació de cultura. La capacitat creativa és manifestament rellevant en tots els àmbits, tant a l'empresa com en l'àmbit social, ja que són els principis rectors de la innovació allò que dinamitza i fricciona l'statu quo i el convencionalisme, el que empeny cap al futur, el que trenca el paradigma, la quietud i l'anar fent, el que genera un nou relat i desfà els tòpics, les cantarelles del no podreu i posa fi als impossibles.

A Catalunya hem viscut etapes en què la creativitat s'ha focalitzat sobretot en les arts plàstiques, més tard en la literatura, en l'urbanisme, en el teatre i, en els darrers anys, és ben evident que la gastronomia ha estat el que ha irromput categòricament i amb un abast universal. Els paradigmes d'aquesta explosió creativa a la cuina han estat El Bulli i El Celler de Can Roca, seguits de tants cuiners genials. Aquests restaurants han assolit l'excel·lència, el lideratge global i poden ser font d'inspiració per la seva tenacitat en esdevenir disruptius temporada sí, temporada també. Per constatar-ho és absolutament recomanable visitar l'exposició al Palau Robert (fins al dia de Sant Jordi romandrà oberta i amb entrada gratuïta), dedicada al restaurant gironí. Allà es pot gaudir aprenent del talent dels germans Roca, del seu mètode. Un dels elements més fascinants és comprendre com des de la tradició, la memòria i l'academicisme, han sabut innovar, usant la transversalitat, la poesia, la llibertat, l'atreviment, la màgia i el sentit de l'humor, generant així una proposta culinària contemporània i que sap traspassar els límits clàssics de la cuina per atènyer un nou món.

La creativitat del Celler de Can Roca es basa a generar plats gràcies als aliments i alhora a les idees, els processos, els conceptes, les referències, les formes, els jocs, els sentiments i la il·lusió. Així, el menjar és el punt de partida per captivar una audiència que acaba quedant meravellada per l'avantguarda, fruit de la reflexió i la recerca constant i tenaç. Tant en la gastronomia com en qualsevol altre ofici i disciplina, la creativitat són noves mirades i noves lectures, reconstruir, repensar i rellegir, seguir el camí que hem rebut, ser fidels a l'herència cultural obtinguda i usar-la com un nou inici per transformar la realitat, perquè la proposta de ruptura tingui sentit. La creativitat és l'única via per no estancar-se, per espolsar la mandra, per fabricar el futur i fer història i, sens dubte, exemples com el projecte que han desenvolupat al llarg dels últims anys els cuiners d'El Celler de Can Roca són un far, perquè el nostre país brilli, sense por, amb tota la intensitat, amb tot el convenciment i amb tota la força.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia