Opinió

Tribuna

Seny català sobre Mèxic

“Quan catalans i mexicans es posen a treballar, poden sortir coses de gran valor

Un dels problemes més greus de què pateix l’estat mexicà de Jalisco és el gran desordre dels seus grans centres de població, provocats en bona part pel desenvolupament tan accelerat com heterogeni que, en molts sentits, va esdevenir a tot el país a partir de la Segona Guerra Mundial. Hi va haver alguns indrets d’un creixement molt més gran, com ara la ciutat de Guadalajara. No és una exageració assegurar que durant la segona meitat del segle XX el nombre d’habitants es va multiplicar per sis o per set. La ciutat pròpiament dita, antigament localitzada dins d’una sola municipalitat, s’ha escampat per nou més, on abans només hi havia poblets de vida molt lligada al mon rural.

Convé molts, doncs, emprendre tan aviat com es pugui una reorganització a fons d’aquestes metròpolis, però feta amb seny i amb la orientació de gent experimentada. Per això, s’ha demanat l’ajuda d’uns experts de la Universitat Autònoma de Barcelona, els prestigi dels quals és reconegut a molts indrets del món. Es tracta de Joan Subirats i de Ricard Gomà, una parella de professors d’una gran experiència que es complementen molt bé, ja que tenen moltes hores de vol plegats. No cal parlar dels seus antecedents, ja que són prou coneguts, però s’ha de reconèixer que el Seminari Àreas Metropolitanas del siglo XXI, esdevingut del 23 al 26 de maig, ha resultat un èxit aürtant contra la mollesa.

Les activitats van tenir lloc principalment a les instal·lacions de El Colegio de Jalisco, una molt prestigiada institució de recerca i docència superior que, fa anys, havia fet moltes tasques amb professors catalans i va ser el principal motor per tal que Catalunya fos el país convidat de la Fira Internacional del Llibre del 2004.

Cal recordar que el Programa d’estudis dels catalans de Mèxic que es va crear als anys noranta va provocar no pocs intercanvis de moltes menes i la publicació d’una trentena de llibres sobre el tema. Entre aquests, cal comptar-hi el Diccionario de los Catalanes de México, que va ser guardonat per Omnium Cultural amb el premi Joan B. Cendrós, l’any 1997.

Garanteix la bona transcendència de l’ensenyament dels professors Subirats i Gomà que els participants fossin persones de nivell destacat i influència tècnica, acadèmica i política local. Fins i tot es van reunir amb el governador i la nata del seu equip de govern, a més d’un grup distingits d’empresaris. També resulta prometedor el conveni per a una col·laboració futura que signaren Gomà, com a director de l’Institut d’Estudis Regionals i Metropolitans, i el Dr. Javier Hurtado, president actual d’El Colegio de Jalisco. Ja hi ha antecedents que, quan catalans i mexicans s’hi posen de veritat, poden sortir coses de gran valor i benefici tant per a uns com per als altres.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia