Opinió

LA GALERIA

Dates per recordar

L’atemptat a les Torres Bessones l’11-S del 2001 va ser el tret de sortida de les dates. Del 9-N al 15-M o l’11-M, i ara només ens faltava l’1-O

Ja tenim una altra data per a la col·lecció. De fet, no fa gaires anys que acumulem dates. Ara, després de l’anunci del referèndum, tots ens hem de marcar amb vermell l’1 d’octubre en el calendari. De fet, serà l’1-O. Com poden veure, serà un problema. L’octubre és un mal mes per realitzar coses perquè la data resultant és més un número que una lletra, perquè la o majúscula té aquestes coses. Com els deia, no fa pas tants anys que acumulem dates al cap. Diria que tot va començar l’11-S. Els americans estan molt avesats a escurçar les coses i des d’aquell 11-S de l’any 2001 res ha tornat a ser el mateix, sobretot les grans dates. A part d’aquell moment segur que a tothom li venen al cap altres dates que amb més o menys fortuna hem vist fins a la sacietat als mitjans de comunicació i s’han acabat introduint a les nostres vides fins que hem assumit que també podem parlar de dates amb contraccions. Poca gent deu pensar que ha nascut el 24-A o que el fill fa l’aniversari el 12-D. En canvi, d’uns anys ençà hem anat sumant dates en la nostra retentiva, com el 15-M, que va omplir places de ciutadans que reclamaven un canvi. Per desgràcia, els atemptats han estat objecte d’aquesta nova moda, com l’11-M del 2004 a Madrid i el 7-J del 2005 en aquest cas a Londres. A casa nostra, també ens hem aficionat a col·leccionar dates per a esdeveniments polítics cabdals. Des d’aquella magna manifestació del 10-J del 2010, hem anat passant per dates que els llibres d’història recolliran ja sigui amb contracció inclosa o sense. El més recent potser és el 27-S, amb les darreres eleccions, però el que més fortuna ha fet és el 9-N, que té números per quedar-se per als annals de la història numèrica del país. I, per a més inri, els nostres 11-S sempre han anat a l’estela de l’11-S americà. Ara se’ns hi afegirà aquest 1-O, que ja veurem si per fer-lo entenedor li acabarem dient 1-Oct per evitar malentesos. Curiosament, l’esport ha estat menys temptat a agafar aquest tic de les dates i ara que la primera copa d’Europa del Barça fa 25 anys, no crec que la gent recordi la final com el 21-M d’aquell any olímpic. Sigui com sigui, el més curiós és que a Madrid s’hagin agafat l’anunci del referèndum com aquell qui es fa el longuis. Si no fan via, encara es pensaran que celebrarem el nostre Oktoberfest i després, que ens vinguin al darrere.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia