Opinió

Full de ruta

40 anys no són res

Si els catalans vam aplaudir la Constitució és perquè sabíem que la democràcia era la via per a la llibertat

Demà farà quaranta anys de la manifestació de l’Onze de Setembre que ha passat a la història com la Manifestació del Milió. Després, no hi han faltat les organitzacions –curiosament, les que són més hostils al dret a decidir– que han volgut rebaixar aquesta xifra. Tant se val. El que compta, i això sembla irrefutable, és que va ser la manifestació en demanda de drets civils més gran mai feta a Europa després de la Segona Guerra Mundial. Ni Espanya ni Catalunya no es regien llavors per un règim democràtic. S’havien celebrat eleccions constituents uns mesos abans. Hi havia aires de llibertat, però faltava concretar-los. Ningú no sabia què podia passar, i la transició no era tan pacífica com ara ens venen.

La Constitució, aquesta llei democràtica ara transformada en una arma contra una expressió de la democràcia, es va votar i aprovar un sis de desembre de l’any 1978. Moltes persones que avui dia veuen la seva vida regulada per aquesta norma no la van poder votar. A Catalunya la van aprovar més del 90 per cent dels electors. Aquesta gran i bona acollida de la Constitució a Catalunya és un fet que aquells que ara la utilitzen com a mur contra els catalans sempre ens tiren per la cara. I ho fan amb un posat entre sorneguer, displicent, perdonavides i setciències, com dient-nos: “Què hi teniu a dir, a això, catalans, eh? Doncs els altres catalans, no ho sé. A mi se m’acudeixen, i sense pensar-m’ho gaire, dues coses: la primera, que la proporció de vots positius a Madrid va ser del 86%. ¿Aquesta pitjor acollida en la capital del Regne no fa reflexionar gens els displicents? I segona i més important: si els catalans vam aplaudir la Constitució és perquè sabíem millor que ningú que la democràcia era la via per recuperar les llibertats que uns militars ens havien pres a punta de fusell quaranta anys abans. ¿Què havíem de fer? ¿Havíem de dir: “No miri, disculpi. Ja estem bé ara. Ja ens va bé que la nostra bandera i el nostre idioma estiguin prohibits. Ens agrada que no ens deixin decidir.”? Oi que no? Doncs ja està.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia