Opinió

Full de ruta

Els perills del restitucionisme

Alguns pensen que a la República s’hi arriba de derrota en derrota fins a la victòria final. I la República es fa sumant, plantejant batalles que es puguin guanyar

El republicanisme català va aconseguir el 21-D una gran victòria guanyant les eleccions imposades pel govern espanyol. Costa d’entendre, doncs, per què en comptes de vindicar la titànica victòria electoral, formar govern i recuperar les institucions immediatament, utilitzant tot plegat com a base d’una estratègia per l’assoliment de la República, el moviment republicà ha decidit anar regalant victòries a l’Estat espanyol que acaben devaluant el triomf del 21-D. Una tàctica –per a mi d’autodesgast– impulsada des de JxCat, a desgrat d’ERC que no l’aconsegueix aturar malgrat estar en desacord, i amb una CUP desubicada pel gran error comès en no participar de la sala de màquines –govern i mesa del Parlament– dels fets d’octubre. Fet que l’ha blindat de la repressió més ferotge de l’Estat. El relat del restitucionisme té tota la legitimitat, però més enllà de l’èpica sura un gran perill: potser un pou sense fons de frustració. No s’ha pogut restituir el president Puigdemont després de la renúncia de JxCat a fer front a la suspensió de la nova llei de Presidència pel TC. La CUP va negar la presidència a Turull en la primera volta i Llarena va avortar la segona amb l’impresentable empresonament del candidat. El jutge tampoc no va permetre la investidura de Jordi Sànchez. Per acabar –facilitat per la mateixa CUP– triant un president sense afers judicials com demandava Rajoy. El president Torra ha convertit ara la formació del govern en una altra pugna que veurem fins on arriba després d’haver ajornat la presa de possessió de l’executiu prevista per ahir. Si algú pensa que a la República s’hi arriba de derrota en derrota fins a la victòria final, crec que s’equivoca. Massa gent hi està deixant la pell a la presó i a l’exili per llançar per la borda un capital tan preuat com és el de les victòries de l’1-O o del 21-D. La República es fa sumant, plantejant només les batalles que es puguin guanyar i optimitzant les victòries assolides. De les quals el republicanisme no en va precisament sobrat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia