Opinió

Tribuna

Constitució i primàries

“Frase

Quan iniciarem el procés constituent de què ens parla el president Torra i com es decidiran democràticament els nous drets que s’han d’incloure en la Carta Magna de la República catalana? Fins ara, la veritat, encara no hem impulsat el debat sobre els continguts transversals del “país que volem”. Mentre reclamem l’alliberament dels ostatges polítics i el retorn dels exiliats, no podem desatendre un objectiu tan estratègic.

Aquesta deficiència democràtica la patirem, si no, amb totes les primàries municipals. Com elegirem de baix a dalt representants polítics renovats si abans aquests no han rebut el llegat de la societat civil sobre com hem de redreçar i configurar la República i la qualitat de vida? La unitat no és una simple qüestió de reunir les sigles dels partits sobiranistes o d’evitar-les, sinó d’establir criteris concertats sobre el model energètic, tecnològic, agrícola, turístic, cultural...

Entenc que la millor fórmula per cercar aquest consens és començar la redacció de la Constitució republicana. A partir dels drets i deures que hi incorporem podrem definir programes d’acció local, amb coherència, coordinació i eficàcia. Hi ha qui pensa que fer-ho seria un factor de divisió. Jo no ho crec així.

He de recordar que el maig del 2016 l’equip de Constituïm vàrem entregar a la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, un projecte de Constitució (com a eina de reflexió) on es defineixen nous drets i deures en funció de les reivindicacions dels moviments socials. Faré èmfasi en els ecològics. En el preàmbul es recullen el principis de la Carta de la Terra i que l’economia i l’acció política preservin, en tot moment, l’equilibri ecològic per a les futures generacions.

Els articles 54 i 55 es refereixen al dret als béns comuns naturals i a captar, transformar i fer servir l’energia continguda en els fluxos biosfèrics i litosfèrics. Tota persona té dret a viure en un medi natural ecològicament saludable, i totes les activitats productives i econòmiques s’han de sotmetre al principi de precaució, sempre que puguin afectar el medi natural i la salut de la població. La República té l’obligació de protegir i millorar la qualitat ecològica del medi natural, lluitar contra el canvi climàtic i garantir, en tot moment, la conservació de la biodiversitat i la bona qualitat dels paisatges.

Aquestes fites serien d’obligat compliment per a tots els alcaldes, cosa que evitaria l’estat de setge que pateix actualment el territori amb nous projectes urbanístics especulatius. Sense aquesta columna vertebral els candidats poden acabar defensant conceptes de desenvolupament local totalment contradictoris i frenant la regeneració democràtica. Més que una nova llei autonòmica d’ordenació del territori, uns articles específics d’una Constitució republicana serien una garantia per aturar la destrucció de paisatges emblemàtics i terres fèrtils al servei d’un nou desenvolupisme.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia