Opinió

LA GALERIA

Música per al Sabater

Del llegendari pegot llegim que corria pels camins de l’Empordà amb una canya a la mà

Una excel·lent il·lustració –un magnífic complement– d’entre les que es poden oferir a l’heroi de Balada del Sabater d’Ordis, el gran poema epicolíric de Carles Fages de Climent, és la de cantar-lo i interpretar-lo. L’ha elaborada Carles Coll, músic i compositor figuerenc, que ja havia fet passes en aquest sentit pel centenari de l’escriptor.

Música per al Sabater? Del llegendari pegot llegim que corria pels camins de l’Empordà amb una canya a la mà que havia tallat als ribassos del Manol o de la Muga quan els travessava amb peu nu; l’escapçava amb l’alena, l’eina de tall que ja no esmotxava el cuir d’apedaçar calçat. La canya que no va oblidar Salvador Dalí a la sumària silueta del Sabater que va dibuixar el 1951, tres anys abans que sortís publicat el poema que va contribuir a inspirar al seu amic Fages. La canya que Anton Yglésias convertia en batuta per estrafer-se en desguitarrat director de les cobles en les festes majors de poble. La canya amb què, a la Rambla de Figueres, a més de les sardanes, també dirigia els fragments de sarsuela que tocava la banda del Castell instal·lada a sobre d’una precària glorieta de fusta. I, finalment, la canya amb què pretenia domesticar els descompassats xiulets de flautes i brunzits de tuba proferits per les ventades de la tramuntana; l’espectral figura del Sabater, desmanegat com un titella de pa xucat amb oli, però amb la dignitat d’un menhir de sílex, es contorsionava acarat amb la muntanya de Tretzevents, la fita altempordanesa que assenyala el pas transpirinenc del cèlebre vent. I per al Sabater no hi havia excelsituds ni vulgaritats musicals: també s’avenia indolentment a dirigir el nyigo-nyigo que emetia l’orguenet de manubri de l’Amadeu i la Teresa, els dos llegendaris captaires figuerencs coneguts com el Poll i la Puça.

L’obra musicada per Carles Coll, i escenificada i dirigida per Jordi Coromina, compta amb un centenar d’actors, cantants, instrumentistes i dansaires. El Sabater Enric Matarrodona; el narrador Joan Massotkleiner; els cantants Clara Valero, Aina Cunill, Quim Mandado i Martín Rodríguez; els músics Albert Monjó, Ivo Jordà i Marçal Ramon; el Cor de l’Empordà; el grup de teatre Esplais; i la dansa d’El Paller Inkiet i l’Esbart Dansaire de Castelló. Aquest Sabater es va estrenar amb gran èxit abans-d’ahir a Castelló d’Empúries i es representarà a Figueres el 16 de desembre al Teatre Municipal El Jardí de Figueres. A les sis de la tarda.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia