Editorial

Promeses, gestos i credibilitat

El govern de Pedro Sánchez manté immutable el seu full de ruta reiterant que no farà gestos en l’àmbit del procés judicial de l’1-O i la situació dels presos polítics catalans i reclamant el suport dels partits independentistes al projecte de pressupost general de l’Estat prenent com a base que són positius per a Catalunya, perquè compliran la disposició addicional tercera de l’Estatut i perquè reforcen l’estat autonòmic enfront d’altres que el volen liquidar. L’executiu espanyol, doncs, ofereix complir una llei que no ha complert en els últims 13 anys i promet invertir més a Catalunya.

Només cal repassar el nivell de compliment de les declaracions d’intencions, dels compromisos adquirits, dels plans signats i dels pressupostos aprovats pel govern espanyol en relació amb Catalunya en els darrers 20 anys per constatar que no signifiquen gran cosa. Rodalies, accessos al port de Barcelona, corredor mediterrani, l’estació de la Sagrera, N-II a Girona, l’A-7 a l’Ebre, l’A-23 entre Tarragona i Lleida, l’A-14 entre Lleida i França... la llista d’incompliments és llarga i inversament proporcional a la credibilitat que tenen les promeses del govern de torn.

És Pedro Sánchez qui ha reconegut que a Catalunya hi ha un conflicte polític amb l’Estat que exigeix solucions polítiques. I el que li demana la majoria social i parlamentària a Catalunya no és que faci el que seria correcte en matèria pressupostària, que és invertir en relació amb el pes econòmic de Catalunya dins l’Estat (Estatut) per no frenar el seu desenvolupament, perquè això hauria de ser la seva obligació. El que se li demana és que faci algun gest pel que fa a la negociació d’una solució al conflicte polític. I en aquest terreny és on el govern del PSOE ha de moure fitxa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia