Opinió

Keep calm

Tsarisme

L’oposició espanyola utilitza l’autoproclamació de Juan Guaidó contra Sánchez

S’explica que l’endemà del triomf de la Revolució Russa (o un parell de dies després), Lenin va anar a un poblet a inaugurar la fàbrica de l’electricitat. Hi va pronunciar un gran discurs, explicant els avantatges que comportaria l’electrificació del municipi, i el que comportaria per al progrés col·lectiu. Just fetes les explicacions i proclames, els camperols agraïts van cridar: “Visca el tsar!” Lenin els va haver d’aclarir que la revolució havia triomfat i que s’havia acabat el règim tsarista, i que el primer guany que en rebien era l’arribada de l’electricitat. Els camperols ho van entendre i van quedar satisfets amb l’explicació, però a l’abandonar el poblet Lenin es va girar, els va saludar, i agraïts van respondre amb un “Visca el tsar!”.

Aquesta anècdota la recullo del pròleg de Laura Llevadot al llibre del professor Antonio Gómez Villar que analitza les reflexions d’Ernesto Laclau i Chantal Mouffe sobre Populisme i hegemonia. És en la col·lecció sobre pensament polític postfundacional que repassa bona part de les influències teòriques que ens afecten, des de la igualtat, a ser en comú, la política sense obra, la postcolonialitat, l’estètica o la vida i la vulnerabilitat.

M’hi arrecero, els busco de tant en tant, perquè sempre trobes aquella espurna de pensament que t’allunya de la cascada de fets, del dia a dia, de la successió ficcionada que també n’acabem fent tots plegats. Curiosament ara hi busco respostes vinculades amb el que passa cada dia. Veneçuela, posem per cas. La distància i el desconeixement directe de la política veneçolana han fet que la gent s’arrengleri amb uns o altres o amb els matisos, en funció del que hi diuen els partits d’aquí. L’oposició espanyola, la que ha titllat de colpistes el govern de Puigdemont i Torra, no hi veu colpisme en l’autoproclamació de Juan Guaidó. La utilitzen contra Sánchez. Llegeixo Laclau i diu: “El populisme sempre suposa la presència d’una dimensió antiinstitucional, un desafiament a la normalització política, a l’ordre usual de les coses. Els sistemes institucionals poden resultar limitadors al mateix temps que poden ser frustrants.” I ara penso: la teoria se l’ha llegida Guaidó, se l’ha llegida abans Maduro? Se l’han llegida els que hi pontifiquen? O les teories són apunts del natural? Saps què? Visca el tsar!



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia