Opinió

LA GALERIA

Llegir o no

Hi ha un terç de la població que no llegeix mai. No és cap obligació, cert. Però saben el que es perden, les persones que no agafen mai un llibre per plaer?

Un 47,7% dels gironins diuen que han comprat com a mínim un llibre a l’any, amb una mitjana d’11,4. Això situa Girona com la demarcació catalana on es compren més llibres que no siguin de text. Sempre que ens creguem les enquestes. I si ens les creiem vol dir que la jornada de Sant Jordi, que celebrarem d’aquí a tres dies, serà a casa nostra més positiva que en altres entorns. I encara més si tenim en compte que els gironins i gironines no només compren més llibres, sinó que els llegeixen. O això és el que diuen dos de cada tres. El cas és que hi ha un terç de la població que no llegeix mai. No és cap obligació, cert. Però realment saben el que es perden, les persones que no agafen mai un llibre per plaer? El Departament de Cultura va demanar a diferents personalitats un motiu per llegir, quan va elaborar el Pla de Lectura 2020. A pocs dies de Sant Jordi, és adient recordar alguns dels arguments que van donar a favor de la lectura: “Llegir és arrencar el vol a un espai obert que ens permet, com a les aus, estendre les ales i planar en cercles pels arguments de les històries que els autors despleguen als seus llibres.” “La lectura és una forma de pensar el món, d’habitar-lo i de fer-lo més habitable.” “Viure sense llibres i sense lectures és viure una vida morta, una vida de direcció única que es nega la possibilitat meravellosa de viure moltes vides en una sola existència.” “Un llibre t’eixampla, et desfà les costures i et permet ser un altre, et dona la possibilitat de viure, de conèixer i d’explorar els detalls de mons que potser mai no podràs visitar.” “Quan llegeixes, aprens a llegir els altres. I entens com s’estructura tot.” “Descartes deia que la lectura és una conversa amb els il·lustres del passat i que aquest diàleg ens fa millors.” “En cada llibre que obro espero trobar-hi una resposta, una nova pregunta, un món, un camí que em porti més enllà.” “Llegir és viure molt més i molt millor; un home o una dona amb un bon llibre a la mà és un perill públic, una bomba de rellotgeria ambulant, un pensador potencial pel seu compte, un insubordinat potencial, un home o una dona capaç de dir no quan tothom diu sí.” “Només ella, la lectura, eixampla el coneixement, amplia la nostra experiència de la vida.” “La lectura ens pot servir per aprendre coses, per experimentar un plaer intel·lectual o estètic, i també per entretenir-nos.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia