Opinió

Full de ruta

Sant Jordi de rànquings

Sense caure en frivolitats, no cal posar-nos les mans al cap si, any rere any, es repeteix aquesta mena de tradició periodisticofestiva de fer llistes dels llibres més venuts

Avui, l’endemà de Sant Jordi, tot seran xifres i rànquings. Quins han estat els llibres més venuts, quants diners hauran facturat aquells que venen llibres i roses, quin escriptor de cara coneguda ha tingut més gent a la cua esperant una signatura... Sant Jordi és emoció viva, el dia de la Cultura, de l’amor i de l’amor a la lectura, però també és una diada comercial, i a vegades aflora una petita vena frívola o mercantilista. El gremi de llibreters n’estan una mica tips, que cada any els periodistes els preguntem allò de quins són els llibres més venuts. Diuen que aquesta és només una informació anecdòtica i que la vintena de llibres més venuts, entre ficció i no-ficció, només representen un 5% del total de la diada. En el moment d’escriure aquest article encara no tenim les dades a la mà, sobre com haurà anat la diada d’enguany. Però sense caure en frivolitats, no cal posar-nos les mans al cap si, any rere any, es repeteix aquesta mena de tradició periodisticofestiva de voler divulgar llistes dels llibres més venuts o dels autors que s’emporten la palma. Els rànquings són només això. I no desvirtuen la grandesa de la nostra diada. Ja ens està bé saber si es compliran les expectatives i s’hauran venut 7 milions de roses i 1,5 milions de llibres; si el Gremi de Llibreters haurà pogut augmentar la facturació fins a un 2% respecte als 22 milions d’euros de l’any passat; si el creixent sector del llibre infantil i juvenil mantindrà el 34% del total de les vendes d’aquest dia; si hi ha hagut més o menys parades repartides arreu del país o si ens estimem més o menys que ara fa un any. Sant Jordi és tan gran i ens fa tan grans com a país que tothom pot viure la diada com vulgui, quedant-se amb els rànquings que vulgui o llençant-los tots a les escombraries. Això hauria de ser així si no fos que no hi haurem estat tots, en aquesta diada. Els nostres polítics exiliats i presos no l’han pogut gaudir. I aquí sí que ens fallen tots els recomptes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia