Opinió

opinió

El guanyador del 28-A, empresonat

El guanyador de les eleccions generals a Catalunya, Oriol Junqueras, resta tancat en presó provisional. Malgrat que sigui una decisió únicament i exclusivament judicial, des del PSOE, en veu baixa, molt en privat i sense fer soroll, se sent que quelcom s’haurà de fer des del govern espanyol per revisar la situació dels presos independentistes.

El bon resultat d’ERC i el pràctic manteniment de JxCat al Congrés dels Diputats ha de servir perquè el problema dels presos se situï intensament a la taula del nou Consell de Ministres.

L’àmbit electoral no s’atura i continua la campanya per a les municipals, europees i autonòmiques. No hi haurà formació del nou govern espanyol fins després del 26-M, tot complint el calendari establert, que coincideix amb la voluntat dels partits polítics de no voler distorsionar les pròximes eleccions. Pedro Sánchez voldrà governar en solitari, si bé haurà de buscar suports per a la investidura. ERC i el PNB li poden facilitar aquest suport amb una respectiva abstenció en la segona volta per no haver de prendre partit en excés. Al PNB li convé acabar de tancar pactes econòmics amb l’Estat i a ERC li convé una negociació immediata sobre els presos, un fet al qual també s’afegeix JxCat, tot i no ser imprescindible per a la investidura.

Després d’aquestes eleccions, Pedro Sánchez estarà més còmode a La Moncloa. En cas de governar en solitari, amb suports puntuals de l’esquerra i amb una forta oposició de Ciutadans, Vox i el PP, li pot fer més mal que bé no solucionar ràpidament la situació dels presos. Des d’Europa bufen vents difícils centrats en el futur del Brexit, l’Alemanya post-Merkel i els armilles grogues francesos, temes als quals el govern espanyol de Sánchez hauria de fer front sense la motxilla de no haver estat capaç de resoldre el mal anomenat problema català, on fins ara el Partit Popular s’hi ha deixat la pell.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia