Opinió

la crònica

Eleccions municipals

És dilluns 20 de maig. Falten exactament  sis dies per a les eleccions. És oportú, doncs, fer algunes reflexions sobre les eleccions municipals a Santa Coloma de Farners.

1a reflexió: a Santa Coloma es presenten sis candidatures: ERC, JxCat, MES, CUP, PSC-PSOE  i Independents per Santa Coloma. Aquesta vegada no es presenten ni Podem ni Ciutadans ni el PP, que en les eleccions passades es van presentar, tot i que no van assolir cap regidor. Les que es presenten avui són totes de l’àmbit independentista, menys la dels socialistes. Per tant, segur que el consistori colomenc serà àmpliament independentista.

2a reflexió: on aniran a parar els 404 vots que va obtenir Ciutadans en les eleccions al Congrés de l’Estat español el 28 d’ abril? I els 137 del PP, i els 155 de Vox? Possiblement molts votants d’aquests tres partits optaran per l’abstenció. I els que no ho facin? Doncs és absolutament imprevisible. El que sí que és molt possible és que els 274 vots del Front Republicà vagin directament a la CUP.

3a reflexió: els programes de les sis candidatures són molt generalistes. Alguns especifiquen projectes lligats amb inversions ja fetes i obres en construcció. El que no queda prou clar, de moment, és d’on sortirà la cobertura del cost econòmic. Es pot remarcar que els projectes d’ERC, la CUP i Independents  per Santa Coloma ofereixen moltes similituds, tot i l’èmfasi, propi de la CUP, sobre “primer la gent abans que cap projecte”. Fins avui, però, no he pogut obtenir el programa del PSC-PSOE.

4a reflexió: totes les candidatures que he tingut l’oportunitat de llegir posen la fotografia dels candidats i especifiquen l’activitat professional. Només posen els estudis dels candidats quan aquests són universitaris. Solament la candidatura d’Esquerra posa els estudis de tots i cadascun dels candidats. Cal remarcar que, dels deu primers de la llista d’ERC, només dos no tenen estudis universitaris. És interessant destacar que MES posa al seu programa 17 candidats; Independents per Santa Coloma, també 17 candidats; JxCat, 17 més 4 suplents; ERC, 17 més 10 suplents; la CUP posa una fotografia conjunta, però no es pot saber quants van a la candidatura. Cal recordar que l’Ajuntament de Santa Coloma de Farners té 17 regidors.

5a reflexió: el dijous 16 de maig, l’entitat Sopa de Pedres va organitzar un debat amb les sis candidatures. En la presentació, el president de Sopa de Pedres va destacar i prioritzar la necessitat que les persones de la ciutat tinguin més participació i més i millor integració i convivència. El debat va ser de perfil molt planer. La conductora presentava un tema i cada candidat o candidata tenia un minut per contestar. Hi vaig trobar a faltar contraposició d’idees i de projectes. Val la pena destacar que els participants en el debat podien anar variant. Per Esquerra hi van intervenir els 9 primers de la llista; per la CUP, 4 candidats, i 3 per JxCat. Per MES, pels Independents per Santa Coloma i pel PSC-PSOE només hi va intervenir el cap de llista.

6a reflexió:  demà, dia 21, hi tornarà a haver un altre debat, aquesta vegada organitzat per El Punt Avui. Quina importància té la campanya, els programes i els debats a l’hora de decidir el vot? No ho sabem. Però sí que es pot assegurar que només amb programa, amb candidats preparats i ben arrelats a la ciutadania  difícilment es pot pretendre dirigir un Ajuntament que ha de tenir com a gran objectiu servir i millorar el benestar de tots els seus ciutadans.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia