Opinió

A la tres

Salvar el diàleg

“Els policies del Congrés de Diputats hauran de protegir els presos o els qui hi parlin, amb tant d’‘a por ellos’

La històrica jornada de constitució de les Corts generals amb presos polítics va posar tothom al seu lloc, tot i que la majoria, per poques hores. Els presos polítics catalans van entomar l’esbroncada i el rebuig de força diputats amb serenor i el convenciment del que defensen, al Parlament, al Congrés o davant del Tribunal Suprem: el dret a l’autodeterminació i les llibertats polítiques. Fent política allà on haurien de ser.

Els socialistes miren de guanyar temps per no entomar la responsabilitat de suspendre els diputats i el senador Romeva abans de les eleccions de diumenge. Batet arbitra entre la mala educació dels qui colpegen els escons, la fiscalia que no afluixa tot i que les acusacions perden base tal com avança en el judici, i el diàleg “dins de la Constitució” que avala el PSOE, però sense excedir-se escoltant els presos, perquè de seguit els acusaran de còmplices o de pactar indults. Els Ciutadans de Rivera ara tenen Vox al Congrés i necessiten reivindicar-se com a antiindependentistes. Viuen de la tensió, i tot i que en reclamen la suspensió immediata dels drets, ja els aniria bé tenir els quatre diputats al costat.

El PP de Casado va semblar més respectuós i moderat, creient-se allò que eren el centredreta del dilluns postpatacada del 28-A, però ahir ja no se’n podia estar i reclamava reformar el reglament de les Corts, anul·lar els acataments i acusar-los de perjuri.

Negar el diàleg a diputats és retirar la veu als ciutadans que els han elegit. Quan suspenguin els 4 diputats i el senador, n’hi haurà d’altres denunciant la repressió i la manca de llibertats. Potser els agents de la Policía Nacional que custodiaven els presos hauran de protegir també Batet, Cruz, Pedro Sánchez, els ministres, els Comuns Podem, els diputats bascos... tothom qui s’arrisqui a dialogar.

Ahir tot tornava a lloc: el poder polític i el judicial passant-se la decisió de la suspensió, la Junta Electoral influint en la campanya, el Suprem permetent valoracions a testimonis si són contra els presos... Menys el diàleg, que no té lloc ni al Congrés de Diputats.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia