Opinió

Full de ruta

Gràcies per destapar-los

Monarquia, justícia, drets, democràcia, convivència... per protegir la unitat d’Espanya qualsevol preu és assumible

Resulta ridícula l’acusació que alguns fan als ciutadans que anhelen, voten i es mobilitzen per la independència de Catalunya, en el sentit que són culpables de despertar la ultradreta espanyola ja sigui en format partit polític (Vox i cia.) com en format kale borroka patriota (insults, agressions, cúters, denúncies falses...). Per ser justos, els haurien d’estar agraint haver destapat quant de feixisme es camufla encara dins el règim del 78 i dins la mateixa societat espanyola, 40 anys després del final de la dictadura franquista o, si ho prefereixen, després de quatre dècades de viure en el que ara s’anomena amb orgull una “democràcia plena”.

El que ha quedat meridianament clar des del mateix moment en què Catalunya ha qüestionat la unitat indissoluble de la sobirania espanyola –instaurada per la gràcia de Déu fa 305 anys–, és que per combatre i derrotar aquest desafiament qualsevol preu és assumible. És assumible carregar-se la neutralitat institucional de la monarquia, de la justícia, de la Junta Electoral i, amb elles, la credibilitat de l’estat de dret. És assumible enterrar a la presó gent honesta, pacífica i democràtica, per organitzar un referèndum perquè la ciutadania pogués votar com volgués, acusant-los de la mort de Kennedy, la fam del món i el Big Bang. És assumible mentir i amagar la realitat davant el Tribunal Suprem perquè els condemnin. És assumible liquidar la independència de la justícia, la separació de poders i, de passada, permetre que el poder legislatiu i la sobirania popular quedin sotmesos al poder judicial, com aquests dies al Congrés i al Senat. És assumible dinamitar la llibertat d’expressió, criminalitzar una ideologia política, deshumanitzar els que la defensen i fins i tot espoliar i arruïnar les famílies d’unes desenes de polítics i càrrecs de l’administració catalana pel cost d’un referèndum. És assumible sacralitzar la Constitució, al mateix temps que es violen drets protegits per la Constitució i s’ignoren drets assumits per la Constitució. La degradació política i moral és màxima, però si Espanya es manté unida és assumible.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia