Editorial

La conclusió del judici

La presentació de les conclusions finals de les acusacions i les defenses en el judici de l’1-O ha deixat clares algunes coses que és obligat constatar, tractant-se com es tracta d’un judici transcendent des del punt de vista històric, polític i penal, amb peticions de condemna gravíssimes contra membres del govern i la societat civil de Catalunya. La primera és que la fiscalia va arribar al judici amb un relat prefabricat, que no respon als fets reals i que, lògicament, no ha pogut demostrar al llarg del judici, però que ha mantingut impermeable a proves i testimonis per aconseguir l’objectiu d’estat de l’acusació, que és escapçar, criminalitzar i dissuadir el moviment independentista català.

Les defenses sí que han utilitzat els quatre mesos de judici, amb les 50 sessions i els 422 testimonis que han tingut, per desmuntar la tesi de les acusacions sobre el cop d’estat, la rebel·lió i la sedició; per posar en evidència la desproporció i la interpretació esbiaixada de fets i intencionalitats en què basava el seu argumentari; per situar els fets de la tardor del 2017 en la seva justa mesura, i per acreditar la innocència dels acusats dels càrrecs de què se’ls acusa.

Els advocats també han utilitzat el seu torn final per esgrimir la profunda irregularitat d’aquest procés, particularment la “investigació prospectiva” de la Guàrdia Civil des del 2015 sense mandat judicial ni delicte a perseguir, i la intervenció indiscriminada del jutjat d’instrucció número 13 de Barcelona, alimentant de manera improcedent una causa general contra l’independentisme, al servei de la fiscalia, de la instrucció del Suprem i amb la més absoluta ignorància i indefensió dels encausats. Unes maneres que, independentment del veredicte sobre el fons, converteixen en inevitable un judici al judici.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia