Opinió

LA GALERIA

Viatjar des de casa

L’exercici de passejar per les llibreries hauria de ser una assignatura obligada des de l’escola, com la millor porta oberta als mons

Els termòmetres pugen i allò de suar la cansalada es produeix pràcticament només per respirar. Alguns ja han aturat el temps i han iniciat vacances. D’altres van restant els dies que queden per començar el merescut parèntesi laboral. El tràfec del dia a dia, amb maldecaps, alguns de reals i d’altres de sobreimposats, deixen poc temps durant l’any per a un plaer que cal descobrir al llarg de la vida: la lectura. Tots, absolutament tots, tenim unes limitacions de coneixement claríssimes, però a través dels llibres podem fer petits tastos de mons desconeguts o de temàtiques llunyanes a les nostres devocions primigènies. Buscar una ombra sota una pineda, si no s’és al·lèrgic a la processionària, o un punt a recer del sol virulent d’aquestes dates i les properes setmanes pot ser un dels plaers més íntims. L’exercici de passejar per les llibreries hauria de ser assignatura obligatòria des de l’escola fins a l’institut per garantir que ja sigui un hàbit quan s’arriba a la universitat. Amb aquests passejos lents davant portades acolorides descobrirem que hi ha tantes històries com persones hi ha al món. Milers de milions. Entreveig algú llegint sobre la gespa fresca El fill de l’italià, de Rafel Nadal, refrescant-se amb els italians que van fer cap a Caldes durant uns mesos a la Caldes de la postguerra mundial. O deixar-nos seduir pel trhiller No tornaran vius, de Xevi Sala, on l’impacte d’un atemptat colpeja molt més enllà de les víctimes i en perfila de manera magnífica els personatges. Fins i tot podem buscar la frescor provinent de les illes, on Rosa Calafat ens ofereix una angoixant i ennuegadora novel·la titulada I la mort tindrà el seu domini, que ha estat premi Ciutat de Palma Llorenç Villalonga de Novel·la 2018. D’altres optaran per llegir el llibre encara desat de Sant Jordi, per treure-li la pols i fer-lo malbé amb els dits embetumats de la crema solar o amb la salabror de l’aigua marina als dígits. Els més lletraferits poden descobrir un meravellós llibre de Xavier Febrés amb Josep Pla: sis amics i una amant, que permet recórrer les escenes més quotidianes que emmarcaven la vida planiana. O redescobrir les cales de la Costa Brava amb el llibre homònim de Pla. Així és com amb els llibres alguns viatjaran dins del viatge amb les històries que durant a la maleta i d’altres viatjaran des de la calorosa ciutat i sense fer un pas gràcies a les planes dels llibres.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia