Opinió

opinió

Recuperar la Devesa

Els últims anys s’ha fet un manteniment de mínims, acompanyat d’activitats intensives a les quals s’han hagut d’adaptar els arbres centenaris

La Devesa va ser un tema recurrent a la campanya electoral i de fet el nou mandat va començar amb l’aprovació de dues mocions sobre la Devesa presentades pel PSC i ERC.

Fa uns dies l’alcaldessa anunciava un estudi de millora de l’enllumenat a la Devesa que constata la manca de full de ruta que té l’actual equip de govern sobre aquesta qüestió: actuant a reacció davant les demandes de la ciutadania i dels grups a l’oposició, sense cap planificació, a cop de nota de premsa d’un nou estudi. Si es volen afrontar les deficiències del parc, calen actuacions que combinin la millora urbanística amb la preservació del parc. El gran problema de la Devesa és el desequilibri existent entre les necessitats dels arbres monumentals i característics del parc i l’afany recaptatori mitjançant activitats intensives. Els últims anys s’ha fet un manteniment de mínims, acompanyat d’activitats intensives a les quals s’han hagut d’adaptar els arbres centenaris.

Qui passegi per la Devesa veurà que en tot el Camp de Mart només hi ha dos bancs, un al costat de l’altre, i diferents entre ells. Qui es cansi pel passeig de la Sardana no trobarà on asseure’s. Qui opti per descansar al passeig de la Devesa, haurà de ser molt àgil per poder-se aixecar dels bancs que, a causa de la grava que any rere any es va afegint al passeig, gairebé estan a tocar de terra.

A la notícia es recorda que es va plantar gespa al Fèlix Farró per convertir-lo en zona de pícnic. El que no es recorda és que la gespa, plantada al maig, va costar prop de 37.000 € i havia de ser “la principal gran transformació de la Devesa en els últims 15 anys”, segons declaracions de l’equip de govern el maig del 2018. A l’octubre la gespa se’n va anar en orris. Es van abocar tones de grava perquè hi poguessin entrar els tràilers de la sínia i altres atraccions de gran format. “La principal gran transformació de la Devesa en els últims 15 anys” va durar menys de tres mesos.

Que hi hagi voluntat d’invertir en la Devesa és motiu de celebració, però cal que les inversions siguin pensades. Un exemple n’és el parc de salut Lluís Lucero, inaugurat el passat mes de maig amb un cost de 17.000 € (dels quals 9.245 € provenien dels pressupostos participats), és una inversió que contribueix que la població tingui hàbits saludables, al foment de l’esport i completament respectuosa amb el parc.

Com deia a l’inici, el nostre grup municipal va voler iniciar el mandat amb una moció sobre la Devesa que es va aprovar tot i el vot en contra de l’equip de govern. Entre altres, es preveia actualitzar el reglament d’usos de la Devesa perquè per preservar el parc per antonomàsia de Girona, el primer pas que cal fer és definir els usos que pot tenir. L’equip de govern obvia també que hi ha un gran problema amb l’arbrat. Alguns arbres han caigut i de moment se’n desconeixen els motius. Els documents del pla especial ja apuntaven al fet que els usos intensius influeixen de forma negativa en la salut de l’arbrat.

En passejar per la Devesa queda palès que el parc necessita inversions urgents en mobiliari i il·luminació, però no té sentit fer inversions si no sabem com es troba l’arbrat, quines accions de conservació necessita i no es defineix què es pot fer a les diverses zones del parc.

El que sí que té sentit és fer el que es va aprovar per majoria al ple de juny: actualitzar el reglament d’usos. Cal trobar el balanç entre les activitats intensives i la preservació de l’arbrat per assegurar que els nostres nets puguin gaudir de la Devesa, igual que ho van fer els nostres avis. I el primer pas per aconseguir-ho és actualitzar el reglament d’usos.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia