Editorial

Un judici de tràmit

El judici contra el president Quim Torra ha quedat vist per a sentència amb la mateixa velocitat amb què s’havia enllestit la tramitació de la querella i la instrucció judicial. Això, que hauria de ser virtut, és en realitat motiu de sorpresa, pel contrast amb la lentitud habitual de la justícia, i motiu d’escepticisme, perquè l’origen de la querella –una ordre de la Junta Electoral Central al president Torra– està encara pendent de recurs al Tribunal Suprem. L’audiència d’ahir al TSJC va tenir tots els ingredients d’un judici de tràmit i reforça la sensació que la justícia espanyola s’ha convertit en un mer instrument per fer política. En aquest cas, des de la intervenció de la JEC fins a aquest procés judicial, es tracta de revestir de legalitat un objectiu polític il·legítim, com és destituir un president de la Generalitat investit pel Parlament i, així, violentar la voluntat democràtica dels catalans manifestada en les eleccions del 21-D del 2017.

La justícia de part no és justícia, és una vulneració de drets fonamentals. Com ho va ser l’ordre de la JEC que obligava a retirar una pancarta que no tenia significat electoral –no era partidista, ni demanava el vot– i que vulnerava, d’aquesta manera, el dret d’expressió d’una majoria de catalans, que consideren injusta la situació dels presos i exiliats polítics. No sabem què resoldrà el tribunal, però que d’aquest litigi en pugui arribar a sortir la destitució d’un president de la Generalitat és un escàndol democràtic que demostra que l’Estat espanyol continua instal·lat en la seva estratègia contra l’independentisme i, per tant, contra una part del seu territori i de la seva ciutadania; una estratègia que no condueix a resoldre el conflicte polític existent entre Catalunya i l’Estat, i que no afavoreix en res el diàleg imprescindible per aspirar a reconduir-lo.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia