Editorial

Correcció a la justícia espanyola

L’advocat general de la Unió Europea, Michal Bobek, ha tornat a marcar la línia a la justícia espanyola, defensant la improcedència de l’extradició del raper mallorquí Josep Miquel Arenas, Valtònyc, i rebutjant l’aplicació del dret que fa el Suprem espanyol, que utilitza una modificació del Codi Penal posterior als fets jutjats per, de forma retroactiva, endurir la pena i sol·licitar l’extradició. En el seu informe al TJUE, que no és vinculant però sí orientatiu, aplica el principi del dret segons el qual la retroactivitat en l’aplicació d’una reforma normativa només pot ser aplicada en cas de beneficiar l’encausat i no al revés.

És el segon cop en dues setmanes que l’advocat general de la UE posa en evidència la mala praxi dels magistrats del Suprem. En l’anterior ocasió, va establir que Oriol Junqueras havia de ser considerat eurodiputat des del moment de l’elecció i gaudir de la immunitat des de la sessió inaugural del Parlament i, per tant, va desacreditar la Junta Electoral Central per haver negat a Junqueras la condició d’eurodiputat electe i també la decisió del jutge Marchena d’impedir-li prendre possessió de l’acta d’eurodiputat a Estrasburg.

L’única connexió entre tots dos casos és, d’una banda, la voluntat de defensar l’Estat i de forçar el dret i la llei per aconseguir-ho a costa dels drets dels acusats; de l’altra, el criteri estrictament jurídic a Europa. Un contrast que també s’ha produït en tot l’historial d’euroordres contra els exiliats polítics catalans. Per molt que ho intenti dissimular i per moltes declaracions d’amor a l’estat de dret que es facin, l’Espanya democràtica té un problema amb la politització de la justícia i la seva falta d’independència. I és un problema que ha d’afrontar i resoldre si vol ser, de debò, una democràcia plena.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia