Opinió

A la tres

Trucades per a tots

“L’Estat reprimeix i equipara Catalunya a qualsevol autonomia; la Gran Bretanya truca a Escòcia a la primera i hi vol pactar

La setmana que comença és de les que fan vertigen, perquè pot desllorigar qüestions enquistades des de fa mesos a la política de Catalunya i de l’Estat. Vista judicial per a l’euroordre contra Puigdemont i Comín; resolució de la petició d’immunitat per a Junqueras; sentència a Torra que pot posar data a la seva inhabilitació... Això en l’àmbit judicial, perquè en l’estrictament polític, Sánchez dialogarà amb tots els presidents autonòmics i partits –avui comença amb Casado, del PP– per aplanar la investidura i fer veure que no només atén els decisius partits catalans; s’aprovarà el pressupost de la Generalitat i potser el de l’Ajuntament de Barcelona... I per acabar, congrés d’ERC, que a més de reforçar l’actual direcció republicana, hauria d’avalar l’abstenció per facilitar la investidura. I un blindat clàssic de futbol per recordar al món l’excepcionalitat que pateix el país.

L’Estat ha mirat de resoldre l’atzucac català a cops, empresonant líders i fent el buit a l’independentisme, fins que s’adona que sense Catalunya no pot governar-se. Sánchez trucarà ara a tots els presidents autonòmics per no legitimar Torra, perllongant el cafè per a tots autonòmic que la UCD de Suárez i el PSOE de Guerra van pactar el 1978. Van igualar les competències per sota amb la Loapa. No oblidem que a Catalunya, gairebé la meitat del Parlament defensa la independència, amb el mateix percentatge de vots obtingut pels nacionalistes escocesos en les generals de dijous. La Gran Bretanya sembla que afrontarà la principal dificultat interna de diferent manera que Espanya. Per volàtil que sigui, Johnson no empresonarà Sturgeon, i li va trucar immediatament després de saber-se els resultats per buscar-hi sortides. Tractarà de pactar amb els escocesos un referèndum per a la pròxima generació, tot i que l’SNP li reclamarà ja avui, en una segona conversa en quatre dies, la potestat de convocar qualsevol referèndum. Dos estats amb similars conflictes territorials que ja van optar per sortides ben diferents amb els referèndums del 2014 i el 2017, i que ara podrien reproduir-se.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia