Opinió

LA GALERIA

‘Viatjats’ de Ripoll

Recordem que el Marroc és un país amb una nova constitució (2011) que encara atorga al monarca la condició de “guia dels creients”

Ple municipal a Ripoll. Segueixo la moció de Sílvia Orriols (FNC) contra l’obertura d’una tercera mesquita. El regidor Carmona titlla la intervenció de “repugnant” i de “pur terrorisme”, però, murri com és, incita els altres a denunciar el suposat delicte. Fins aquí, normal en un regidor amb tics estalinistes, complex de superioritat moral i pruïja per linxar qui no pensa com ell. El cas és que després aconsella a Orriols “que viatgi més”, tot consignant-li dades sobre el catolicisme al Marroc per demostrar-li com n’és d’obert i tolerant aquell país. Coi, jo que penso, si que ha canviat la cosa des que hi anava sovint! I, té, ja em tens al WhatsApp per felicitar les amistats amazigues que hi conservo. La Lamia, periodista de Rabat, em diu que sí, que a l’església de Saint François hi fan missa cada dia. Això està bé! “Par contre pour ton autre question laisse moi me renseigner car c’est un sujet délicat.” Quin era aquest tema delicat que li consultava? Doncs si un marroquí ara pot assistir-hi, tenint en compte la repressió social i legal exercida sobre la ciutadania si es desvia de l’islam. Recordem que es tracta d’un país amb una nova constitució (2011) que encara atorga al monarca la condició de “guia dels creients” i de “president del Consell dels Oulemes” (organisme que vetlla per l’aplicació de la política religiosa al país). Un país que aparentment garanteix la llibertat de culte però que manté un codi penal que castiga amb presó i multa qui “mitjançant seducció intenti trencar la fe d’un musulmà o convertir-lo a una altra religió” (art. 220.2). En Kamel, geòleg de Meknes, em diu que un marroquí podria ser arrestat si assistís a la missa de la seva ciutat, però que ara, després de la visita papal, “les autorités commencent à être indulgentes”. En Lahcen, professor d’Oujda, també em diu que “c’est impossible”. I què diu en Hassan, el professor universitari de Fes? M’ha costat dies arrencar-li una resposta: “Les musulmans marocains  n’ont pas le droit d’y assister”, i no en vol parlar més. És una resposta tan eixuta, tan timorata, que estic per demanar-li, per compensar, si pot rebre el regidor Carmona. Ja que és tan oberta a les altres cultures, que li ensenyi alguna cosa més que no sigui el cous-cous, el kif de bona qualitat i com pujar al damunt d’aquests animals geperuts que tan diverteixen els guiris.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia