Opinió

opinió

Eleccions

Bascos i gallecs aniran a eleccions abans d’hora perquè la coincidència amb les catalanes no contamini les seves campanyes. A l’Estat han passat mesos fins a arribar a un govern de coalició –el primer des de la dictadura!–, gràcies a una abstenció de diputats catalans. Però abans, aquests ja havien fet possible la moció de censura contra el govern del PP i, amb l’ajut inestimable d’uns polítics espanyols no habituats a pactar coalicions, havien impedit l’aprovació dels pressupostos del subsegüent govern del PSOE. I abans encara, en les eleccions andaluses, qui sap si per l’omnipresència de Catalunya en campanya, els socialistes van perdre el poder per primera vegada a mans de la dreta, amb l’extrema dreta franquista inclosa. En definitiva, malgrat els presos, els exiliats, judicis vergonyosos, l’espoli sense fre –a més de les multes– i la repressió, Catalunya marca la pauta.

Tots aquests moviments s’originen per l’acció indirecta –aquí es voten partits– d’uns votants. El quadre, tanmateix, estaria molt incomplet sense un seguit de poders que no escullen els ciutadans i que decideixen i pressionen segons la seva pròpia agenda política. Jutges, militars, monarquia i empresaris de l’Íbex i els seus mitjans de comunicació fan la guerra pel seu compte i fan mans i mànigues per desestabilitzar els governs que resulten de votacions que no els fan el pes.

Avui dia el polítics catalans saben que tenen tant el poder d’uns votants que s’entossudeixen a voler majoritàriament la independència com el de fixar el grau d’estabilitat política de l’Estat. Però no saben què fer-ne. S’acontenten amb l’enèsima promesa milionària i amb una taula de negociació; l’incompliment secular n’és el precedent. Tan a prop, i ho deixaran en mans dels fills i dels nets. Doncs, bon profit els facin els escons!



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia