Opinió

A la tres

Seqüeles

“Anirà aflorant l’esvoranc en la salut, l’economia, la pobresa. Ara ve el recel a l’escola, torna la tàctica en la política...

A mesura que avança la desescalada, la fotografia de la ferida s’aprecia profunda. En quatre dies consecutius, el diari ens ha radiografiat l’abast de la crisi i de la necessitat de fer-hi front plegats i amb generositat. Tancament de Nissan, aprovació d’un imprescindible ingrés mínim vital (IMV), anàlisi de la pobresa sobrevinguda i de l’emergència social, i avui, les seqüeles del virus en la salut de les persones i en el sistema sanitari i els CAP. Quatre dies d’informació colpidora que posa en relleu l’abast de l’esvoranc social i econòmic.

El sistema de salut ha superat el risc de col·lapse, però ara entoma les operacions i revisions que abans eren imprescindibles i que s’han ajornat o havien passat a un segon pla. A més, ha de condicionar nous espais per a la rehabilitació dels malalts de Covid. El sistema social vorejarà el límit aviat, perquè el tancament d’empreses i la crisi han multiplicat la demanda d’ajut. Autònoms i treballadors a precari que han deixat d’ingressar durant gairebé un trimestre se sumen a les demandes d’ajut, que ja eren elevades. Les entitats socials d’atenció immediata ho avisen i les dades d’atur i ERTO ho confirmen.

Aquesta setmana començarem a comprovar com de complex i tens resulta reprendre l’activitat escolar, ni que sigui amb comptagotes. Serà un tast de les dificultats que afrontarà el sistema educatiu al setembre, amb boicots d’educadors per por al contagi i falta de garanties, impossibilitat de disposar d’espais prou amplis per mantenir la distància... No és fàcil, però és l’hora de sumar, perquè per a cap col·lectiu laboral res no és igual que abans. Que els ho diguin als sanitaris! A mesura que cada sector intenta recuperar la “nova normalitat”, ens adonem del cost de fer-ho. A final de mes serà el torn del turisme, també esventrat. Fins i tot torna la política. A l’Estat, l’acoso y derribo de la dreta i els estaments de l’administració que controla contra el govern d’esquerres. A Catalunya, ERC torna a apuntalar Pedro Sánchez i pressionar Quim Torra. Per refer-nos, ens caldrà més entesa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia