Opinió

Full de ruta

Ocupes

Cal distingir entre les diferents necessitats que porten a l’ocupació irregular d’habitatges: les ocupacions delinqüencials, les socials i les ideològiques

La baralla multitudinària entre membres d’un edifici ocupat que fa uns dies es va produir al barri mariner del Serrallo de Tarragona no és un fet aïllat, tot i que segurament farà moure, ara sí, els intents per trobar-hi solucions. Fa molt temps que tant en aquesta zona de la ciutat com a la Part Alta, on el nombre de pisos ocupats irregularment és superior al de la resta de barris de la capital tarragonina, els veïns diuen que estan al límit pels greus problemes de convivència i pels episodis de delinqüència i de violència que han de suportar. En el cas de l’edifici del Serrallo, conegut popularment com el “Rancho Grande”, la meitat dels més de trenta pisos que té són propietat d’entitats bancàries i fons d’inversions, i catorze estan ocupats des de fa temps. Els veïns lamenten que dia sí dia també hi ha malestar, i que fins i tot algunes de les persones que viuen irregularment en aquests pisos llancen les bosses de les escombraries per la finestra. Després de la baralla desproporcionada del 22 de juny (amb una persona detinguda i diverses d’identificades), l’Ajuntament de Tarragona ja va anunciar que es personarà en el cas com a acusació particular. L’alcalde ha deixat clar que centraran els esforços per posar fi a l’ocupació delinqüencial. I és aquí que cal distingir entre les diferents necessitats que porten a l’ocupació irregular d’habitatges: les ocupacions delinqüencials, les socials i les considerades ideològiques. Cadascuna requereix fórmules diferents per gestionar-les, amb la intervenció d’àrees diferents de les administracions: en uns casos el pes ha de recaure en els serveis socials, i en d’altres, en els cossos policials i els serveis de mediació. L’ocupació irregular és un tema complex, però no es podrà abordar del tot mentre els bancs es desentenguin d’aquests habitatges i “mirin cap a una altra banda”, segons denuncia el regidor Xavi Puig. Aquests dies, al barri del Serrallo hi ha més vigilància policial que mai. Però aquesta no és la solució a llarg termini.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia