Opinió

opinió

El turisme, motor de recuperació

Arran de la crisi social i econòmica provocada per la Covid-19 veiem que són diverses les veus que qüestionen que el sector turístic continuï essent un dels principals motors de l’economia del nostre país. Això és un gran error! Aquest és un debat que no se sustenta en cap teoria econòmica i no hi ha cap estudi que avali aquesta valoració; i, per tant, des dels governs no s’hauria de donar suport a aquesta hipòtesi sense sentit.

La pandèmia passarà i quan això succeeixi el sector turístic podrà començar a recuperar posicions. Per això crec que no cal precipitar-se i fer canvis en l’actual model econòmic del país.

Arran de la pandèmia es modificaran alguns hàbits del viatger? Segur que sí; possiblement buscarà destinacions més properes i anirem cap a un model de turisme més pausat, reflexionat i menys massificat. En aquest context caldran més accions de promoció del turisme local; i també mesures per anar avançant en la tan reclamada desestacionalització com, per exemple, modificar el calendari de vacances dels escolars i el calendari laboral perquè les famílies puguin fer vacances més enllà dels mesos d’estiu, com es fa en alguns països europeus; i també caldrà potenciar el teletreball per afavorir les escapades de caps de setmana o de ponts llargs.

Però sí una cosa ens ha fet veure aquesta crisi és que a les comarques gironines, i en el conjunt de Catalunya, la situació del sector turístic és molt diferent de la de la resta del país i, per tant, calen estratègies diferents. La nostra destinació ho té tot per poder recuperar el pols quan passi la pandèmia: un bon clima, un territori amb un gran valor patrimonial i paisatgístic, una magnífica ubicació, unes infraestructures i equipaments sanitaris preparats, una excel·lent gastronomia, cultura, uns allotjaments de gran qualitat... i això ho hem de posar en valor.

A les comarques gironines el pes del turisme és del 13% del PIB i a la Costa Brava aquest percentatge arriba al 20% i és molt distributiu. Amb l’actual crisi s’ha demostrat que es tracta d’una economia transversal de què viuen molts altres sectors i és per això que recuperar aquesta economia transversal ajudaria a recuperar l’economia del país.

Si algú pot sortir reforçat d’aquesta crisi del turisme és Catalunya. Tenim una posició de sortida avantatjosa, som un producte guanyador; però ens ho hem de creure tots, també els governs. Per aquest motiu, cal una aposta ferma i decidida de les administracions. Ara és el moment d’ajudar les empreses turístiques perquè puguin superar aquesta crisi i per salvar el gran nombre de llocs de treball que genera el sector. I això només es pot fer injectant ajudes reals i directes a fons perdut a aquestes empreses. El turisme ha de continuar sent el gran motor econòmic perquè del sector en depenen moltes famílies i el conjunt del territori.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia