Editorial

Controlar el descontrol

La segona onada de la pandèmia avança imparable tal com estava anunciat. La previsió, el seguiment i gestió de la situació i la successió de mesures adoptades per limitar l’expansió del coronavirus potser han retardat la seva arribada, però han estat clarament insuficients per evitar-la i avui tots els indicadors estan disparats i la velocitat amb què s’enfilen torna a amenaçar la capacitat del sistema sanitari. El confinament de la primavera va tenir la creu d’aturar l’economia i aquest és un peatge que tothom vol evitar, però va tenir la cara de frenar la pandèmia i és l’única mesura que ho ha aconseguit. Podem analitzar el camí fet des de llavors i establir que la desescalada va ser massa ràpida, que el dispositiu de detecció i sobretot de traçabilitat dels contagis i dels seus contactes era i encara és insuficient i que l’estratègia de mantenir a ratlla el virus s’ha mostrat ineficaç. No obstant això, l’anàlisi seria incompleta i errònia si no hi afegim la responsabilitat dels ciutadans que van sortir en estampida del confinament, que no sempre han seguit les recomanacions o pres les precaucions necessàries i que, en definitiva, han tingut una percepció laxa del risc d’aquest rebrot.

No cal generalitzar, ni tampoc es tracta de repartir les responsabilitats, sinó que els pròxims passos que es facin serveixin per superar aquesta situació amb els menors costos humans, socials i econòmics possibles. L’objectiu continua sent fer el que calgui per frenar el virus, però també per evitar un nou confinament general i, en aquest sentit, la petició de l’estat d’alarma descentralitzat que van fer ahir Catalunya i Euskadi i el toc de queda nocturn que es decretarà tot seguit és un pas més en aquesta direcció. Però aquesta iniciativa i totes les acumulades han d’anar secundades per una actitud generalitzada entre la població de contenció en la mobilitat i de limitació del contacte social, perquè aquest és l’únic camí conegut per frenar el contagi i fer menys costosa l’espera de la vacuna que permeti superar aquesta crisi.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia