Editorial

El nou mapa bancari

El procés de concentració en el sector bancari no té aturador. Fa només un mes es va ratificar la fusió de CaixaBank i Bankia i aquesta setmana s’han confirmat les negociacions per a la fusió entre el BBVA i el Banc Sabadell. La primera operació va donar lloc al primer grup bancari de l’Estat i a un dels deu més importants d’Europa, i de la que s’està negociant, si s’acaba confirmant, en resultarà el segon banc espanyol per volum d’actius. En el tercer lloc quedarà el Santander, tot pendent de les operacions que es puguin produir en el futur, gens descartables. La fusió entre el banc vallesà i el de matriu basca s’emmarca dins la dinàmica de concentració galopant en què es mou el món de la banca des de fa més de dotze anys, arran de la crisi financera del 2008 i, al mateix temps, de la reducció del negoci a causa del baix preu del diner i de la revolució tecnològica, que ha comportat la digitalització del sector.

La concentració bancària es presenta com un fet ineluctable en el món financer. Només cal comparar el mapa bancari català de fa deu o dotze anys amb el que acabarà resultant després de la fusió que s’està negociant. És clar que en el procés de desaparició de les caixes d’estalvis hi han intervingut molts factors, alguns més enllà dels estrictament econòmics, però el fet cert és que pel camí n’han desaparegut nou, amb la qual cosa ha quedat per a la història la particularitat del sistema financer català.

La retallada de costos és, sens dubte, un dels objectius de qualsevol fusió. En el cas del BBVA i el Sabadell, els experts calculen que hi pot haver uns 5.000 acomiadaments i es poden tancar unes 1.300 oficines, amb l’objectiu de reduir la despesa. Caldrà veure com es concreta el pla de fusió, com es reparteixen els càrrecs, en quines condicions els treballadors es quedaran al carrer, quantes oficines tancaran i tants altres aspectes. Però, sobretot, com afectarà al servei dels ciutadans clients.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia