Editorial

Una carta enverinada

La missiva que 73 militars retirats de l’exèrcit de terra van enviar al rei Felip VI la setmana passada, en què assumeixen la retòrica del partit d’extrema dreta Vox, blasmen l’actual govern “socialcomunista avalat per filoetarres i independentistes”, alerten del risc per a “la unitat de la nació” i es posen a disposició del monarca, no pot ser obviada ni menystinguda per ningú, però sobretot mereix alguna cosa més consistent i més explícita que el silenci complaent del rei i unes declaracions de la ministra de Defensa justificant la neutralitat de la corona i de l’exèrcit. Aquesta carta podria no ser representativa, però tampoc és un fet aïllat ni de bon tros, especialment entre militars reservistes o jubilats que amb posicions similars evidencien la dificultat de l’exèrcit per extirpar el gen de politització, intervencionisme i paternalisme sobre una determinada concepció de pàtria que l’ha caracteritzat al llarg de la seva història.

La gravetat del fet, més enllà del dubte raonable sobre l’eficàcia real de la Transició a l’estament militar, rau en la invitació al monarca a compartir la deslegitimació del govern constitucional i del vot dels ciutadans que l’han escollit, la qual cosa equival a qüestionar la neutralitat constitucional del rei i el funcionament del règim democràtic. I no només això, el missatge també insinua la capacitat i el deure patriòtic d’intervenir per conjurar el que consideren una amenaça a la pàtria o la unitat nacional, és a dir, violentar la decisió democràtica dels ciutadans i les institucions que els representen. El fet que aquesta interpel·lació al monarca en qualitat de cap de les forces armades s’hagi fet pública obliga el rei a desautoritzar-la públicament, amb contundència i fins i tot amb exemplaritat, no només per rebutjar qualsevol ombra de connivència amb aquest tipus de plantejaments fets dins o fora de l’exèrcit, sinó per recordar la Constitució, que reserva a la monarquia un paper institucional i políticament neutral i posa explícitament l’exèrcit a les ordres del govern democràticament escollit.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia