Editorial

Una altra majoria independentista

Les urnes han certificat una nova majoria independentista al Parlament. La realitat és tossuda i, malgrat que les eleccions s’han celebrat en unes condicions lamentables, els electors han determinat per tercera vegada consecutiva una majoria absoluta per a les forces polítiques que estan a favor de la independència de Catalunya. Aquesta és la primera lectura, la principal, d’uns resultats que representen el nombre més gran de diputats que mai ha tingut l’independentisme. ERC, JxCat i la CUP-G sumen 74 diputats, quatre més que el 2017 i dos més que el 2015. El mal anomenat “suflé” no solament no baixa, sinó que es manté ferm i fins augmenta en condicions adverses. El resultat és històric perquè, a més, la suma de vots de totes les forces independentistes supera per primera vegada el 50% dels vots emesos. Dins el bloc sobiranista, el ‘sorpasso’ d’ERC és transcendent de cara a futures negociacions, però JxCat es manté amb força. La CUP-G, amb un fort creixement, pot ser determinant. En tot cas, sembla clar que el govern de coalició no ha estat castigat com pronosticava l’unionisme i que l’independentisme té, a partir d’avui mateix, el gran repte de gestionar la majoria que li han atorgat les urnes.

El PSC ha estat el partit més votat en aprofitar-se de l’hecatombe de Ciutadans, que ha perdut 30 diputats en una caiguda mai vista. La desaparició del partit taronja com a artefacte per anar a la contra del nacionalisme català i el sobiranisme és un altre dels elements importants d’aquests comicis, així com saber de quina manera gestionarà Salvador Illa la seva victòria –menor que la d’Arrimadas el 2017– atesos els vetos expressats durant la campanya, especialment el dels republicans a reeditar el tripartit. És rellevant, i altament preocupant, la irrupció de Vox com a quarta força parlamentària a redós, també, de la desfeta de Ciutadans i, en menor mesura, del PP, que ha fet els pitjors resultats de la seva història.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia