Editorial

Només sí és sí, ara per imperatiu legal

Amb l’aprovació per part del Consell de Ministres de la llei orgànica de llibertat sexual, més coneguda com la llei del només sí és sí, comença la tramitació parlamentària d’una modificació del Codi Penal que permetrà a l’Estat espanyol fer un salt molt important en la persecució dels delictes sexuals. La principal novetat de la reforma impulsada pel Ministeri d’Igualtat, gestionat per Irene Montero, és que per primera vegada es defineix el consentiment exprés per mantenir relacions, un aspecte que s’ha imposat després de llargues polèmiques alimentades pels sectors més conservadors de la societat. En aquest sentit, crida l’atenció que hagin estat precisament dues dones, Cayetana Álvarez de Toledo i Rocío Monasterio, les principals capdavanteres de la dreta espanyola contra una llei destinada a plantar cara a la violència masclista. Una resistència que finalment ha hagut de claudicar davant el clam del carrer recollit per una majoria d’esquerres, igual com ja va passar amb la llei que reconeixia el matrimoni homosexual o el divorci, si reculem encara més en el temps.

Però més enllà del primer titular, la reforma del Codi Penal porta aparellades més novetats gens menors. Per exemple, l’ampliació de la tipificació delictiva, que a partir d’ara inclourà també l’assetjament al carrer, un àmbit d’impunitat en què quedava clarament diluïda la responsabilitat dels agressors. També la desaparició del delicte d’abusos, que passen a considerar-se directament agressió, per tal d’eliminar la via d’escapatòria que permetia una rebaixa considerable de les penes. El nou marc normatiu situa l’Estat espanyol a l’avantguarda dels països europeus que fa temps que tenen avantatge en aquest tema, i en la pràctica haurà de servir no només d’eina punitiva, sinó també d’instrument dissuasiu i de conscienciació col·lectiva sobre la nova realitat. On abans hi havia silenci, complicitat i resignació, hi haurà la contundència del rebuig social i el pes de la justícia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia